Στήριξη από Βενιζέλο, αλλά και ανησυχία για τη συνέχεια

Στήριξη από Βενιζέλο, αλλά και ανησυχία για τη συνέχεια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι διχασμένος επιστημονικά και πολιτικά. Από τη μια πλευρά υποστηρίζει τη νομιμότητα, την ηθική και πολιτική αναγκαιότητα, αλλά και τη συνταγματική συμβατότητα των περιοριστικών μέτρων. Από την άλλη, δεν κρύβει τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι η δυτική δημοκρατία κινείται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά. Προχθές πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συζήτηση του «Κύκλου Ιδεών» με τίτλο «Πανδημία, Θεμελιώδη Δικαιώματα και Δημοκρατία». Ο κ. Βενιζέλος δεν δυσφορεί προσωπικά με τους περιορισμούς και μάλιστα δηλώνει ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες των τηλεδιασκέψεων.

Οι συνομιλητές του, όμως, γνωρίζουν ότι η συνθήκη μέσα στην οποία οι τηλεδιασκέψεις έγιναν μονόδρομος τον προβληματίζει πολύ. «Εχει πολύ μεγάλη σημασία να αγωνιστούμε να διατηρηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο. Ετσι θα διατηρηθούν η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ποιότητα του πολιτισμού μας και βεβαίως και η βάση εκκίνησης για την επόμενη μέρα», είπε στην ομιλία του και προειδοποίησε ότι «η πανδημία θέτει σε αμφισβήτηση τον δυτικό τρόπο ζωής».

Ισως ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ομιλία του στον «Κύκλο» έχει το μάθημα που παρέδωσε διαδικτυακά στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στη Θεσσαλονίκη προ δεκαημέρου. Εκεί θεμελίωσε με εντυπωσιακές λεπτομέρειες γιατί τα μέτρα είναι απολύτως τεκμηριωμένα, νόμιμα και συμβατά με το ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες. Αλλά προειδοποίησε: «Η κατάσταση ανάγκης στην οποία βρισκόμαστε μπορεί βεβαίως να διατηρηθεί επί πολύ και να οδηγήσει… σε αμφισβήτηση των αυτονόητων για το τι σημαίνει δημοκρατία, τι σημαίνει κράτος δικαίου, τι σημαίνει πολιτισμός, τι σημαίνει πρόοδος, τι σημαίνει αλληλεγγύη». Και συνέχισε: «Πρακτικά, το επόμενο βήμα θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, να αμφισβητηθεί η ιδιωτικότητα. Να αμφισβητηθεί η απόλυτη προστασία  των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων».

Επιστρέφοντας στην εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών»: «Η κυβέρνηση πρέπει να δικαιούται να κάνει τις αναγκαίες σταθμίσεις», είπε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.  Ο αντιπρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρήστος Ράμμος, τόνισε ότι παρά τους «πρωτοφανείς περιορισμούς», η συνταγματική νομιμότητα δεν έχει διαρραγεί.

Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης επισήμανε ότι πέρα από τις ενέργειες της πολιτείας, σημασία έχει και η ατομική ευθύνη. «Πολιτεία είμαστε και εμείς», είπε. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Λίνα Παπαδοπούλου, επισήμανε τη διολίσθηση από την κοινοβουλευτική θεμελίωση της νομιμοποίησης πράξεων στη «νομιμοποίηση εκ του αποτελέσματος», την οποία επιβάλλει η εκτελεστική εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή