Ν. Δένδιας: Ενίσχυση νατοϊκής δράσης στο Αιγαίο

Ν. Δένδιας: Ενίσχυση νατοϊκής δράσης στο Αιγαίο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση και επέκταση της νατοϊκής δράσης στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών (SNMG-2) ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην πρόσφατη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο οποίος, επιπλέον, επισήμανε ότι εξέθεσε ενώπιον των ομολόγων του, για ακόμα μία φορά, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με σκοπό την πρόκληση ζημιάς στην εθνική ασφάλεια της Ελλάδας από την Τουρκία.

Οπως είπε χθες ο κ. Δένδιας, «υπάρχει μια πολύ βασική παρανόηση από την πλευρά της Τουρκίας. Ολοι βοηθάμε όλους σε όλα τα θέματα που καλύπτει η ευρύτερη ατζέντα της Συμμαχίας. Δεν μπορεί ενώ κράτος-μέλος να ζητεί τη βοήθεια όλων των υπολοίπων μελών για θέμα που το αφορά, από την άλλη το ίδιο κράτος-μέλος της Συμμαχίας να στρέφεται με τρόπο ελάχιστα φιλικό, για να μην πω άλλη πολύ πιο ακριβή έκφραση, κατά άλλου κράτους-μέλους της Συμμαχίας, αλλά και κατά μιας ένωσης κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία ανήκουν πάρα πολλά κράτη-μέλη της Συμμαχίας».

Επιθέσεις Τσαβούσογλου

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις επιθέσεις του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για όσα έγιναν στον Εβρο, τονίζοντας ότι αναγκάστηκε, εν μέσω τηλεδιάσκεψης ΝΑΤΟ, να αναφερθεί στη χρήση «των μεταναστευτικών ροών ως πολιορκητικού κριού εναντίον των συνόρων της Ελλάδος και της Ευρώπης, την εργαλειοποίηση δηλαδή του ανθρώπινου πόνου».

Σημειώνεται, πάντως, ότι και χθες η τουρκική Αεροπορία προχώρησε σε ακόμα μία σειρά κινήσεων όξυνσης της έντασης. Ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε για 20 λεπτά χθες νωρίς το απόγευμα πάνω από Λειψούς, Αρκιούς, Φαρμακονήσι και τον Αγιο Μηνά Φούρνων.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα είναι σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς (όπως αποκάλυψε χθες η «Κ») η Αγκυρα προετοιμάζεται να στείλει προς τα ελληνικά νησιά μία σειρά από παλιά φορτηγά πλοία με μετανάστες, επιχειρώντας να αιφνιδιάσει το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή