Στήριξη από ΗΠΑ σε προσφυγικό, κρίση κορωνοϊού

Στήριξη από ΗΠΑ σε προσφυγικό, κρίση κορωνοϊού

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη των ΗΠΑ στους χειρισμούς που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση τόσο στην κρίση της πανδημίας όσο και στο προσφυγικό, ιδίως στο μέτωπο του Εβρου, επισήμανε χθες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με ομάδα δημοσιογράφων, ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ήταν σε διαρκή επαφή κατά την επιχείρηση αποτροπής της πορείας του τουρκικού φορτηγού πλοίου «PRAY», το οποίο μετέφερε όπλα στη Λιβύη. Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ακόμα ότι η επιλογή του Γουές Μίτσελ στη θέση του συμπροεδρεύοντος με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για το ζήτημα του πολιτικού μέλλοντος της Συμμαχίας, αποτελεί μια ευτυχή σύμπτωση και για την Ελλάδα, καθώς ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποτελεί έναν από τους αρχιτέκτονες της ολοένα και πιο στενής ελληνοαμερικανικής σχέσης τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Μίτσελ

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο «PRAY», o κ. Πάιατ τόνισε ότι σε επίπεδο μονίμων αντιπροσωπειών στο ΝΑΤΟ, υπήρχε επικοινωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, ενώ τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Λιβύη σήμερα είναι η δράση «εξωτερικών δρώντων», όπως η Τουρκία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αναφερόμενος στον κ. Μίτσελ τόνισε ότι ο ίδιος και ο κ. Μίτσελ ήταν οι βασικοί αρχιτέκτονες της στρατηγικής των ΗΠΑ σε μία σειρά από ζητήματα, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, η τριμερής Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου με τη στήριξη της Ουάσιγκτον και ο στρατηγικός διάλογος. Υπενθύμισε, ακόμα, ότι ο κ. Μίτσελ είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία «μειοψηφία του ενός» σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και επισήμανε ότι εξακολουθεί να διατηρεί τις ίδιες απόψεις. Ο κ. Πάιατ επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στους χειρισμούς της Αθήνας στον Εβρο, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τη δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας και κυρίως δύο σημεία της, πρώτον ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της και, δεύτερον, ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει βοήθεια. Επιπλέον, επισήμανε ότι μετά και την επίσημη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, είναι προς όφελος της Ελλάδας να επενδύσει στρατηγικά στη σχέση με τη χώρα. 

Η προσφορά του Πεκίνου

Αναφορικά με την Κίνα, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η προσφορά του Πεκίνου για τον κορωνοϊό πολλές φορές παρουσιάζεται υπερβολικά στη δημόσια σφαίρα και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν με διαφορά ο μεγαλύτερος δωρητής σχετικής βοήθειας στον κόσμο. Μάλιστα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2019 η προσφορά των ΗΠΑ στον ΠΟΥ ξεπέρασε τα 400 εκατ. δολάρια, σε αντίθεση με τα 44 εκατ. της Κίνας. Τέλος, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι μετά τον κορωνοϊό το ζήτημα είναι πώς θα βρεθεί ξανά ο δρόμος της ανάπτυξης, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή