Χαμηλός τζίρος και νευρικότητα στην αγορά

Χαμηλός τζίρος και νευρικότητα στην αγορά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έντονη μεταβλητότητα έκανε αισθητή την παρουσία της για μία ακόμη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αρκετές εναλλαγές προσήμων, ενώ ανάλογη νευρικότητα παρατηρήθηκε και στον τραπεζικό δείκτη. Ωστόσο, η αγορά κατάφερε να κρατήσει τις 540 μονάδες και να κλείσει σχεδόν αμετάβλητη παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε αρκετά blue chips (ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Eurobank) και χάρη στις τοποθετήσεις των αγοραστών σε επιλεγμένους τίτλους, όπως ΕΛΠΕ (+4,62%), Aegean (+3,90%) και ΟΠΑΠ (+3,17%). Ο τζίρος συνέχισε να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο ωστόσο στην παρούσα φάση αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα θετικό σήμα, καθώς θέτει μια υποψία εκτόνωσης ενός σημαντικού φορτίου πωλήσεων. Αυτό σε συνδυασμό με τη διαφοροποίηση μερίδας μετοχών του ταμπλό που αρχίζουν να εμφανίζουν πιο ανθεκτική συμπεριφορά στις πιέσεις προδικάζουν ότι ο Γενικός Δείκτης διατηρεί αρκετές πιθανότητες να κινηθεί υψηλότερα το επόμενο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 540,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,96 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,15% στις 1.313,42 μονάδες, στο +1,41% και στις 736,81 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,84% στις 305,30 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,83% και ο τραπεζικός στο -9,12%. Ο Απρίλιος είναι μήνας που είθισται να κλείνει θετικός, έχει μια δυνατή παράδοση, αφού ακόμα και το 2008 ήταν ο μοναδικός που έκλεισε με κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης από την Beta Securities. Πέραν ωστόσο των στατιστικών, θα είναι κρίσιμος μήνας, καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι η πανδημία θα ξεπεράσει το σημείο αιχμής και οι αριθμοί των κρουσμάτων θα αρχίσουν να παρουσιάζουν κάμψη στην πορεία του μήνα. Η κλίμακα στην οποία θα εμφανιστεί αυτή η κάμψη θα είναι και ο βασικός καταλύτης για την αλλαγή πλεύσης των αγορών, ενώ ήδη υπάρχει μια αίσθηση αναμονής από τους επενδυτές. Προς το παρόν, κάθε αντίδραση που έχει παρατηρηθεί στην εγχώρια αγορά προέρχεται από… βραχυπρόθεσμη «φθήνια» ή από την αντανακλαστική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων. Επομένως, το ζητούμενο για την αλλαγή της τάσης παραμένει ο διεθνής παράγοντας και η ουσιαστική αλλαγή στο μέγεθος εμφάνισης των κρουσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή