Πότε καταβάλλεται το έκτακτο επίδομα

Πότε καταβάλλεται το έκτακτο επίδομα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις 10 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ σε εργαζομένους που έχουν βρεθεί εκτός εργασίας είτε γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, είτε γιατί οι συμβάσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή από την επιχείρηση που πλήττεται λόγω της πανδημίας. Εν τω μεταξύ, χθες υπεγράφη η δημόσια πρόσκληση για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για τους πληττόμενους από τον κορωνοϊό επιστημονικούς κλάδους της χώρας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι πληρωμές των 400 από τα συνολικά 600 ευρώ που αντιστοιχούν στην επιδότηση, θα καταβληθούν στους 180.390 επιστήμονες από τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και μετά, ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καταβάλλονται και τα υπόλοιπα 200 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου και λήγει την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Τι ισχύει για επιστήμονες

Με ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση συνεχιστεί, οι επιστήμονες να ενταχθούν και στην ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, ο υπουργός Εργασίας υπέγραψε χθες τη δημόσια πρόσκληση που ανάβει το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας επιδότησης 6 βασικών επιστημονικών κλάδων, που είναι μηχανικοί κάθε ειδικότητας, οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόροι (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι), ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατροί κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικοί και ερευνητές, όπως ορίζονται βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες και θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης, που περιλαμβάνει παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

Οι επιστήμονες – δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 10 προσφερόμενα σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης, τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα στον εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους στο συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον.

Ειδικότερα, τα 10 αντικείμενα κατάρτισης σε θεματικούς τίτλους είναι τα εξής:

1. Προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO).

2. Δημόσιοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί.

3. Ηλεκτρονικό εμπόριο – Ηλεκτρονικές συναλλαγές, με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία.

4. Βασικές ψηφιακές δεξιότητες, σε λογισμικά της πλέον πρόσφατης έκδοσης.

5. Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές – Ψηφιακή υπογραφή – Ψηφιακά πιστοποιητικά – Ψηφιακή ανταπόκριση με το Δημόσιο – Τηλεργασία και τηλεδιάσκεψη.

6. Τεχνικός προγραμματισμός έξυπνων κτιρίων (Smart Buildings).

7.  Διαχείριση έργων (Financial Spreadsheets / Xρηματοοικονομική χρήση / Πρακτικές Devops) και Διαδικτυακή συνεργασία.

8. Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον.

9. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας.

10. Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media Marketing), με σύγχρονα εργαλεία και mobile εφαρμογές.

Τις υπηρεσίες επιστημονικής τηλεκατάρτισης μπορούν να παρέχουν όλα τα αδειοδοτημένα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) επιπέδου 1 και 2.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν σε δύο δόσεις επίδομα ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. 

Τι ισχύει για τα 800 ευρώ

Εν τω μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αιτήσεις στις ειδικές πλατφόρμες του συστήματος «Εργάνη» για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργοδότες τα αιτήματα μέχρι χθες νωρίς το μεσημέρι είχαν φθάσει τις 460.000 που αντιστοιχούν σε 720.211 εργαζομένους. Στην άλλη πλατφόρμα (supportemployees.yeka.gr) που υποβάλλουν αίτηση οι εργαζόμενοι μέχρι χθες – επίσης το μεσημέρι, οι αιτήσεις είχαν αγγίξει τις 130.000.

Οπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η πρώτη κατηγορία των εργαζομένων των επιχειρήσεων των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με διοικητική εντολή θα πληρωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ΑΦΜ, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα μπουν και των άλλων. «Μια επιχείρηση μπορεί να έχει κάνει αίτηση μέχρι τις 20/4 που είναι η προθεσμία για τις πληγείσες επιχειρήσεις, οπότε ο εργαζόμενός τους μπορεί να πάρει και μετά τον Μάιο τα συγκεκριμένα χρήματα από τη δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων. Από τις πρώτες θα τα πάρουν όλοι μέσα στον Απρίλιο, διευκρίνισε ο υπουργός.

Τέλος, ο υπουργός επεσήμανε ότι εφόσον η κρίση συνεχιστεί, «η χρονική περίμετρος των επιδοτήσεων θα διευρυνθεί και για τον Μάιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή