Στοιχεία για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού προσφέρει η Google

Στοιχεία για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού προσφέρει η Google

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τεράστιος όγκος δεδομένων, που επεξεργάζεται καθημερινά η Google, επέτρεψε στην εταιρεία να δημοσιεύσει γραφήματα που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έκαναν την Ιταλία να παραλύσει, πώς τα σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο άδειασαν από προϊόντα πρώτης ανάγκης. Η ανάλυση δεδομένων γεωγραφικής θέσης από δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων, που χρησιμοποιούν εφαρμογές της Google, επέτρεψαν στις κατά τόπους κρατικές αρχές να διαπιστώσουν εάν οι πολίτες πειθαρχούν στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Η εταιρεία δημοσιοποίησε έκθεση για 131 χώρες του κόσμου, με γραφήματα που συγκρίνουν την κίνηση στους δρόμους μεταξύ 16 Φεβρουαρίου και 29 Μαρτίου, καθώς και τον αριθμό επισκεπτών σε πάρκα, σταθμούς λεωφορείων και τρένων, σούπερ μάρκετ και χώρους εργασίας, αντιπαραβάλλοντάς τα με τα αντίστοιχα στοιχεία χρονικής περιόδου πέντε εβδομάδων από το 2019. Η Google ανέφερε ότι δημοσιοποίησε τις στατιστικές αυτές για να αποδείξει στο κοινό τι ακριβώς στοιχεία συλλέγει για λογαριασμό κρατών του κόσμου, δεδομένης της συζήτησης για την εισβολή των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην ιδιωτική ζωή των πολιτών. Σε Ιταλία και Ισπανία, δύο από τις σκληρότερα πληγείσες χώρες, οι επισκέψεις σε χώρους ψυχαγωγίας και λιανικού εμπορίου σημείωσαν πτώση 94%.

Στη Βρετανία, στη Γαλλία και στις Φιλιππίνες, η υποχώρηση ήταν της τάξεως του 80%, ενώ στην Ινδία η αιφνιδιαστική απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε στις 25 Μαρτίου, οδήγησε σε μείωση 80% των επισκέψεων σε δημόσιους χώρους. Στις ΗΠΑ, όπου τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας διέφεραν σημαντικά μεταξύ πολιτειών, αλλά και στην Αυστραλία, όπου ο καιρός ήταν ιδιαίτερα καλός, ο περιορισμός των μετακινήσεων δεν ξεπέρασε το 50%. Αντίθετα, σε Ιαπωνία και Σουηδία, οι Αρχές των οποίων δεν επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών, η μείωση των πελατών στα καταστήματα και οι επισκέψεις σε δημόσιους χώρους υποχώρησαν κατά 25%. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Αρχές στην επιβολή του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας. Οι επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ εκτινάχθηκαν στη Σιγκαπούρη, στη Βρετανία και αλλού, λίγο πριν από την επιβολή μέτρων. Η προσέλευση πολιτών σε πάρκα σημείωσε άνοδο τον Μάρτιο σε κάποιες κομητείες της περιοχής του Σαν Φρανσίσκο, υποχρεώνοντας τις Αρχές της Καλιφόρνιας να απαγορεύσουν την προσέλευση σε πάρκα και εθνικούς δρυμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή