Πώς ενισχύονται τα σχέδια για φεστιβάλ κινηματογράφου

Πώς ενισχύονται τα σχέδια για φεστιβάλ κινηματογράφου

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη (2014-2020), το υποπρόγραμμα Media παρέχει στήριξη πρωτοβουλιών που προβάλλουν και προωθούν πληθώρα ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων, καθώς και στήριξη δραστηριοτήτων με σκοπό την αύξηση των γνώσεων και του ενδιαφέροντος του ακροατηρίου σε ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα.

Για τις περισσότερες ενεργές προσκλήσεις του προγράμματος έχει ανακοινωθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής, λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Μία από αυτές είναι και η πρόσκληση του Media για το 2020, που αναφέρεται στην ενίσχυση φορέων που διοργανώνουν οπτικοακουστικά φεστιβάλ, της οποίας θα υπενθυμίσουμε τα βασικά στοιχεία.

Οι υποψήφιοι

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αιτούντες πρέπει να είναι ευρωπαϊκοί φορείς (ιδιωτικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, ενώσεις, ιδρύματα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, δήμοι/δημοτικά συμβούλια κ.λπ.), να έχουν την έδρα τους σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στο υποπρόγραμμα Media και να τελούν υπό την κυριότητα, είτε άμεσα είτε με πλειοψηφική συμμετοχή, πολιτών από αυτές τις χώρες.

Επιλέξιμες είναι αιτήσεις από νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα σε μία από τις ακόλουθες χώρες:

• Κράτη-μέλη της Ε.Ε.

• Προσχωρούσες χώρες, υποψήφιες χώρες και δυνητικά υποψήφιες χώρες για τις οποίες υπάρχει προενταξιακή στρατηγική.

• Χώρες της ΕΖΕΣ που είναι μέλη του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).

• Την Ελβετική Συνομοσπονδία, με βάση διμερή συμφωνία που θα συναφθεί.

• Χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, σύμφωνα με τις καθορισμένες διαδικασίες.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε δράσεις διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας που απευθύνονται ειδικά σε επιλεγμένες χώρες ή περιφέρειες με βάση συμπληρωματικές πιστώσεις που θα καταβάλουν αυτές οι χώρες ή περιφέρειες σύμφωνα με ειδικό διακανονισμό που θα συμφωνηθεί με αυτές.

Μπορούν επίσης να επιλεγούν προτάσεις αιτούντων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την προϋπόθεση ότι, κατά την ημερομηνία της απόφασης ανάθεσης, έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τους όρους συμμετοχής των χωρών αυτών στο πρόγραμμα που είχε θεσπιστεί με τον προαναφερόμενο

κανονισμό.

Επισημαίνεται ότι φυσικά πρόσωπα δεν είναι επιλέξιμα για επιχορήγηση.

Επιλέξιμες δράσεις

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της πρόσκλησης, μόνον οι αιτήσεις που υποβάλλονται από επιλέξιμα νομικά πρόσωπα που διοργανώνουν οπτικοακουστικά φεστιβάλ σε χώρες που συμμετέχουν στο υποπρόγραμμα Media θα γίνονται δεκτές.

Τουλάχιστον το 70% του επιλέξιμου προγράμματος που παρουσιάζεται στο κοινό κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ή τουλάχιστον 100 κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους (ή 400 ταινίες μικρού μήκους – σε περίπτωση φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους) πρέπει να προέρχεται από χώρες που συμμετέχουν στο υποπρόγραμμα Media.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, το 50% των ταινιών πρέπει να είναι μη εγχώριες, ενώ πρέπει να εκπροσωπούνται τουλάχιστον 15 χώρες από αυτές «που συμμετέχουν στο υποπρόγραμμα Media».

Επισημαίνεται ότι η μέγιστη διάρκεια των δράσεων είναι 12 μήνες.

Κριτήρια αξιολόγησης

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και θα βαθμολογηθούν με άριστα το 100. Οι ποσοστιαίες μονάδες θα κατανέμονται σύμφωνα με τη στάθμιση που ακολουθεί:

• Συνάφεια (30 βαθμοί): Αλληλεπίδραση με το ακροατήριο και ειδικότερα μηχανισμοί προβολής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των τελευταίων ψηφιακών τεχνολογιών και εργαλείων.

• Ποιότητα του περιεχομένου και των δραστηριοτήτων (35 βαθμοί): Η ευρωπαϊκή διάσταση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων της πολιτιστικής και της γεωγραφικής του πολυμορφίας.

• Διάδοση των αποτελεσμάτων, αντίκτυπος και βιωσιμότητα του σχεδίου (30 βαθμοί): Μέγεθος του ακροατηρίου και αντίκτυπος στην προώθηση και κυκλοφορία ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων (χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και μηχανισμών για τη διευκόλυνση της εμπορικής ή εναλλακτικής διανομής).

• Οργάνωση της ομάδας (5 βαθμοί): Η κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων της ομάδας σε σχέση με τους ειδικούς στόχους της προτεινόμενης δράσης.

Προϋπολογισμός

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα λάβει τη μορφή κατ’ αποκοπήν ποσού ανάλογα με τον αριθμό των ευρωπαϊκών ταινιών στο πρόγραμμα, και θα κυμαίνεται από 19.000 έως 75.000 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός γι’ αυτόν τον κύκλο της δράσης εκτιμάται στο 1,6 εκατομμύριο ευρώ.

Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ορίζεται η 21η Μαΐου 2020 και ώρα 17.00 (ώρα Βρυξελλών), για δραστηριότητες που ξεκινούν μεταξύ 01/11/20 και 30/04/21.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν το πλήρες κείμενο των οδηγιών καθώς και τα έντυπα της αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/support-festivals-2020_en.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή