Σε θέση οδηγού η ΔΕΗ στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Σε θέση οδηγού η ΔΕΗ στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική που από ουραγό την κατατάσσει σε οδηγό της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποκτά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ, στην οποία έχει στηρίξει τη στροφή της στην πράσινη ενέργεια με ένα στρατηγικό σχέδιο για 1 γιγαβάτ (GW) μέχρι το 2024. Η χθεσινή δημοπρασία της ΡΑΕ για νέα έργα ΑΠΕ ανέδειξε και τον καταλυτικό ρόλο της ΔΕΗ στη διαμόρφωση χαμηλών τιμών προς όφελος των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατακύρωσε στον διαγωνισμό το φωτοβολταϊκό ισχύος 200 μεγαβάτ (MW) στην Πτολεμαΐδα, χτυπώντας τη χαμηλότερη ιστορικά τιμή των 49,11 ευρώ/MWh, οδηγώντας την κούρσα του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν κατά 15,87% από την τιμή εκκίνησης και να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 52 ευρώ/MWh κατά μέσον όρο, έναντι 55 ευρώ/MWh στον αμέσως προηγούμενο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου. Μάλιστα, η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπό τον κ. Κωνσταντίνο Μαύρο που ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι έτοιμη να ξεκινήσει τον διαγωνισμό για την ανάθεση του φωτοβολταϊκού Πτολεμαΐδας μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο, που κέρδισε στον διαγωνισμό της ΡΑΕ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ισχύος 200 MW, αποτελεί μέρος ενός cluster (δέσμη) συνολικής ισχύος 230 MW (200 συν δύο των 15 MW), το οποίο αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δρομολογεί τις διαδικασίες για να βγάλει σε διαγωνισμό μέσα στον Μάιο το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, συνολικής ισχύος 500 MW, ξεκινώντας από δύο έργα ισχύος 39 και 11 MW αντίστοιχα. Εκκινώντας από ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος 153 MW, η διοίκηση του κ. Μαύρου, σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ που έχει θέσει ψηλά τον πήχυ για τις ΑΠΕ, και κεφαλαιοποιώντας ό,τι σωστό βρήκε από τους προκατόχους του, κατασκευάζει αυτή τη στιγμή έργα συνολικής ισχύος 105 MW ανεβάζοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο, μαζί με το νέο φωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας που δρομολογεί την κατασκευή του, στα 488 MW, κοντά στο ήμισυ του στόχου που έχει τεθεί δηλαδή για το 2024. H εταιρεία διαθέτει συνολικά άδειες για έργα σε όλη την γκάμα τεχνολογιών ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ενώ δρομολογεί και την αδειοδότηση για αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων) συνολικής ισχύος 6 GW, εκ των οποίων τα 2 GW στα ορυχεία της Κοζάνης, για την ανάπτυξη των οποίων έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (ΜοU) με τη γερμανική RWE.

Η ευρύτερη στρατηγική της ΔΕΗ για στροφή στα ανανεώσιμα αποκτά δυναμική που αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς. Εχοντας ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με τιμές που διαμορφώνονται στον ανταγωνισμό και όχι εγγυημένες που επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται με την έναρξη του target model να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διμερείς συμβάσεις (συμβόλαια PPA). To μοντέλο των PPA στηρίζεται σε συμβάσεις μεταξύ προμηθευτών ενέργειας και παραγωγών ΑΠΕ για μεγάλη χρονική περίοδο, σε μια ανταγωνιστική τιμή που διαμορφώνεται με δημοπρασίες και λειτουργεί στον αντίποδα της αποζημίωσης μονάδων ΑΠΕ μέσω εγγυημένων τιμών που επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει επηρεάσει προς το παρόν τη λειτουργία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η εταιρεία, έχοντας προετοιμαστεί εγκαίρως για την εξ αποστάσεως εργασία, προχωρεί απρόσκοπτα στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή