Αύξηση μεγεθών κατέγραψε πέρυσι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Αύξηση μεγεθών κατέγραψε πέρυσι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσθήκη νέων έργων ΑΠΕ και η αποδοτικότερη λειτουργία των αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ και στην κεντροανατολική Ευρώπη ενίσχυσαν σημαντικά τα μεγέθη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κατά τη διάρκεια του 2019. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη εταιρεία, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 51,5 εκατ. ευρώ, από 44,9 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένα κατά 15%, κυρίως λόγω της υψηλότερης απόδοσης των αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ, αλλά και στην Πολωνία. Κέρδη προέκυψαν και από παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 299,1 εκατ. ευρώ, από 292,1 εκατ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,4%. Ειδικότερα, τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 237,3 εκατ. ευρώ, από 216,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%. Αντίστοιχα, τα έσοδα από τον κλάδο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 37 εκατ. ευρώ, από 19,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 88%, σε σύγκριση με το 2018.

Μείωση σημείωσαν τα έσοδα από τον τομέα των παραχωρήσεων, που διαμορφώθηκε στα 21,5 εκατ. ευρώ, από 41,6 εκατ. ευρώ, ενώ μειωμένες στα 3,4 εκατ. ευρώ (από 14,4 εκατ. ευρώ) ήταν και οι πωλήσεις του κατασκευαστικού τομέα της εταιρείας προς τρίτους. Τα δε λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 182 εκατ. ευρώ, από 167,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 8,4%. Η καθαρή δανειακή θέση του ομίλου (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του 2019 διαμορφώθηκε σε 716 εκατ. ευρώ έναντι 711 εκατ. ευρώ, λόγω της επέκτασης του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ που λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει ο όμιλος στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αγγίζει τα 1.938 MW, κάτι που σημαίνει ότι ο όμιλος προσεγγίζει τον στόχο των 2.000 MW, νωρίτερα του αναμενομένου. Σημειωτέον ότι η εγκατεστημένη ισχύς διαμορφώνεται σε 1.390 MW, εκ των οποίων τα 607 MW στην Ελλάδα, τα 651 MW στις ΗΠΑ και τα 132 MW στην κεντροανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει υπό κατασκευήν ή έτοιμες να κατασκευαστούν στην Ελλάδα νέες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 548 MW.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε ότι «μόλις πρόσφατα ανακοινώσαμε την επέκταση του επενδυτικού μας προγράμματος στις ΑΠΕ στην Ελλάδα κατά 550 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε στην καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα υπερβαίνει πλέον το 1,5 δισ. ευρώ». Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας αιολικών πάρκων RF Energy Ομαλιές Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη και της FG Europe του κ. Γιώργου Φειδάκη. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης 11 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 213 MW στη νοτιοανατολική Εύβοια. Σε πρώτη φάση, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκινήσει την κατασκευή νέων αιολικών 180 MW, με τη συνολική αξία της επένδυσης να διαμορφώνεται στα 550 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή