«Θα λογαριαστούμε; Αιδώς και πάλι αιδώς»

«Θα λογαριαστούμε; Αιδώς και πάλι αιδώς»

Κύριε διευθυντά

Ανατρέχοντας στην ιστορία της πατρίδας μας θαυμάζουμε τις μεγάλες πολεμικές επιτυχίες των Ελλήνων. Βλέπουμε όμως ότι μετά κάθε μεγάλη επιτυχία συνεχίζουμε με έναν εμφύλιο. Μετά την επιτυχή έκβαση των μηδικών πολέμων αρχίσαμε τον πελοποννησιακό πόλεμο, κατά τον οποίο αλληλοσφάζονταν οι Αθηναίοι με τους Σπαρτιάτες επί σχεδόν τριάντα χρόνια. Το 1821 ξεκινάμε μια μοναδική σε τόλμη επανάσταση και αμέσως μετά τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες αρχίζουμε έναν άγριο εμφύλιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να σβήσει η επανάσταση. Μεγάλωσε η Ελλάδα με τους βαλκανικούς πολέμους, ήρθε ο εθνικός διχασμός, για να οδηγηθούμε στην τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής. Με το έπος του ’40 αρχίζει ο πιο φονικός εμφύλιος, που κόστισε περισσότερους νεκρούς από τον ελληνογερμανικό πόλεμο. Σήμερα βρισκόμαστε στην αρχή ενός δύσκολου πολέμου με «αόρατο» εχθρό (κορωνοϊό) και μέχρι τώρα φαίνεται ότι η Ελλάδα βαδίζει, πανθομολογουμένως, σε πολύ καλό δρόμο. Κάποτε και αυτός ο πόλεμος, αργά ή γρήγορα, θα τελειώσει. Κάποιοι όμως ήδη από τώρα ακονίζουν τα σπαθιά τους και προειδοποιούν ότι όταν περάσει αυτή η μπόρα θα γυρίσουν και… τότε θα λογαριαστούμε! Ελληνες αεί παίδες! Αιδώς…

Βασιλειος Μπελλιος, Γυναικολόγος, Πεντέλη

«Θα λογαριαστούμε; Αιδώς και πάλι αιδώς»-1

To πιο αιχμηρό «στιλέτο» που είχε δει έως τότε ο κόσμος βυθίστηκε αστραπιαία στο πλευρό της Ελλάδας, ξημερώματα 6ης Απριλίου του 1941, από σιδερόφρακτες πανίσχυρες δυνάμεις, ολετήρες της Ευρώπης, που συνάντησαν αντίσταση ηρωική που εξέπληξε τους εισβολείς. Ηταν ο μαύρος πρόλογος μιας μακράς κατοχικής νύχτας, αλλά με την ευκαιρία της επετείου ο επιστολογράφος της «Κ» καλεί να αποθέσουμε ένα λουλούδι στον νοερό βωμό της θυσίας των υπερασπιστών της πατρίδας και της τιμής της. Επάνω, Γερμανός κατά τη διάρκεια μάχης των οχυρών στη «Γραμμή Μεταξά»· από το ιστορικό λεύκωμα του Μιχάλη Ν. Κατσίγερα «Ελλάδα 20ός αιώνας – οι φωτογραφίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή