Σκληρή η άνοιξη φέτος στην Ουάσιγκτον

Σκληρή η άνοιξη φέτος στην Ουάσιγκτον

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες ημέρες της άνοιξης είναι η καλύτερη εποχή στην Ουάσιγκτον, όταν ανοίγει ο καιρός και το κρύο του χειμώνα δίνει τη θέση του σε μια γλυκιά λιακάδα. Οπως όλα τα ωραία πράγματα, δεν διαρκεί πολύ αυτό το ευχάριστο διάλειμμα – δύο μήνες αν είμαστε τυχεροί, καθώς ακολουθεί η αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού. Ακόμη λιγότερο κρατά η πιο ρομαντική στιγμή της πόλης: οι λίγες ημέρες, μία με δύο εβδομάδες, που οι περίφημες κερασιές –ένα δώρο φιλίας από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ πριν από 110 χρόνια– βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, λίγο πρώιμα για την εποχή, εξαιρετικά πρώιμα για τις δυσοίωνες συνθήκες στο μέτωπο του κορωνοϊού, ο καλός καιρός έφερε στην αμερικανική πρωτεύουσα το δικό της σύμβολο της άνοιξης. Και παρά τις εκκλήσεις των Αρχών στους πολίτες να μείνουν σπίτι, οι ανθισμένες κερασιές στις όχθες της μικρής λίμνης του Μνημείου του Τζέφερσον προσείλκυσαν τόση κοσμοσυρροή που επιστρατεύθηκε η αστυνομία για να αποκλείσει την πρόσβαση στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσιζε αν θα παρατείνει τις οδηγίες του για τη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων. Εκεί, οι σύμβουλοί του τον έφεραν αντιμέτωπο με τα δυσοίωνα μοντέλα για τα συνολικά κρούσματα και τους θανάτους που θα στοίχιζε η επιθυμία του να ξανανοίξει την οικονομία μέχρι το Πάσχα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει στάση, και να ανακοινώσει την παράταση των συστάσεών του μέχρι το τέλος Απριλίου.

Αλλά τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η εκτίμησή του ότι «θα έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά» αν οι θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες περιοριστούν μεταξύ 100.000 και 200.000. Την Τρίτη παρουσίασε τα μοντέλα πίσω από αυτά τα στοιχεία, τα οποία αποτελούν πλέον την υπόθεση εργασίας της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτή τη φορά ο τόνος του ήταν σοβαρός, καθώς προειδοποίησε τους Αμερικανούς για «δύο πολύ σκληρές εβδομάδες». Οπως είπε, αν δεν ελάμβανε μέτρα, οι νεκροί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια.

Ενώ όμως ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να απορρίπτει τον καθολικό περιορισμό της κυκλοφορίας στις ΗΠΑ που συμβουλεύουν πολλοί επιδημιολόγοι, 37 πολιτείες έχουν ήδη προχωρήσει σε περιορισμούς. Με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά, τη Δευτέρα οι κυβερνήτες του Μέριλαντ και της Βιρτζίνια, των δύο πολιτειών που συνορεύουν με την Ουάσιγκτον και όπου διαμένει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στην αμερικανική πρωτεύουσα, παρέτειναν το κλείσιμο των σχολείων και εξέδωσαν εντολές παραμονής στο σπίτι, περιορίζοντας την κυκλοφορία μόνο για αγορές τροφίμων και φαρμάκων, άσκηση ή μετάβαση σε ιατρική υπηρεσία ή την εργασία, εφόσον αυτή έχει χαρακτηριστεί απαραίτητη.

Κλείσιμο επιχειρήσεων

Το ίδιο έκανε λίγο αργότερα και η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μιούριελ Μπάουζερ, η οποία ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο όλων των μη απαραίτητων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, κομμωτηρίων, μπαρ και  πολυκαταστημάτων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μη χρειαστεί να επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία – πρόστιμο 5.000 δολαρίων ή φυλάκιση 90 ημερών. Με το σύνθημα «μείνε σπίτι», στις περιπολίες τους οι αστυνομικοί της πόλης θυμίζουν από τα μεγάφωνα τον δημόσιο κίνδυνο για την υγεία και συστήνουν στους πολίτες να κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας όταν χρειάζεται να κυκλοφορήσουν. Για τους δραστήριους κατοίκους της, αυτή η άνοιξη θα είναι δύσκολη χωρίς τα συνηθισμένα ταξίδια και τις κοινωνικές επαφές. Με τα κρούσματα στη μητροπολιτική περιοχή να έχουν ξεπεράσει τις 4.000 και τους περισσότερους ασθενείς στην πόλη μεταξύ 19-50 ετών, όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ψυχολογικό.

Αρκετά εστιατόρια της πόλης λειτουργούν ακόμη για παραγγελίες ή παράδοση στο σπίτι, και οι σεφ προσφέρουν δωρεάν γεύματα ή διαθέτουν μέρος των εσόδων στους υπαλλήλους τους. Μάλιστα, με την επιδημία να δοκιμάζει την αντοχή των πιο αδύναμων, το περιοδικό Time ανέδειξε στο εξώφυλλό του μία αγαπημένη προσωπικότητα της Ουάσιγκτον, τον μετανάστη σεφ Χοσέ Αντρές, ως έναν από τους ηγέτες αυτής της κρίσης, καθώς με τη φιλανθρωπική του δράση στο World Central Kitchen δίνει μαθήματα αλληλεγγύης και κοινωνικής υπευθυνότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή