Πώς η Καστοριά έγινε ο πρώτος νομός που μπήκε σε καραντίνα

Πώς η Καστοριά έγινε ο πρώτος νομός που μπήκε σε καραντίνα

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο κέντρο της Καστοριάς είναι ανοικτό όλο το 24ωρο, αλλά για να φτάσει κανείς στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου, πρέπει, εκτός από την αναγκαία μάσκα και το αντισηπτικό, να περάσει κάποιες φορές και από τη «δοκιμασία» της θερμομέτρησης. Ο κ. Σαββόπουλος αυτές τις ημέρες είναι ένας άνθρωπος σε συνεχή δράση. Τηλεφωνεί για μάσκες και άλλα υλικά ατομικής προστασίας, μιλάει με το τοπικό νοσοκομείο και με τα χωριά και τις κωμοπόλεις του νομού, από όπου φτάνουν μηνύματα για συμπολίτες του που νόσησαν, αλλά πολύ περισσότερα είναι τα μηνύματα φόβου. Αυτό το βράδυ έρχονται από έναν προμηθευτή από τα Γρεβενά υλικά προστασίας για το νοσοκομείο. Το πρόβλημά του είναι οι εργαζόμενοι στο τοπικό ΕΚΑΒ, που έχουν τις απλές μάσκες και ζητούν μάσκες προστασίας FFP-3. «Εχουν δίκιο, κάθονται αρκετές ώρες στον ίδιο χώρο με ανθρώπους αποδεδειγμένα θετικούς», λέει ο κ. Σαββόπουλος στην «Κ», την ώρα που ακόμα ένα αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ φεύγει από την πόλη με κατεύθυνση κάποιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η κεντρική διοίκηση στην Αθήνα παραδέχεται αυτή την έλλειψη, αλλά πηγές του υπουργείου Υγείας σημειώνουν ότι η Καστοριά δεν είναι το μόνο σημείο της χώρας που ζητάει παρόμοιο εξοπλισμό. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην περιοχή του νομού Καστοριάς έχουν καταγραφεί πάνω από 55 κρούσματα (12 στο προσωπικό του νοσοκομείου), ενώ οκτώ άτομα έχουν πεθάνει. Δύο ταξιδιωτικές ομάδες που πήγαν στην Ιταλία –μία γουναράδων και μία μαθητών–, σε μια περίοδο που η χώρα η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον φονικό ιό δεν περιλαμβανόταν στους ύποπτους προορισμούς, «έφεραν» κατά την κοινή πεποίθηση τον COVID-19 στην περιοχή μέσω ασυμπτωματικών ασθενών. Πάντως στο τέλος της εβδομάδας, μετά την επιβολή της διευρυμένης καραντίνας, καταγράφηκε σαφής βελτίωση της κατάστασης με μείωση των εισαγωγών στο τοπικό νοσοκομείο, στο παθολογικό τμήμα του οποίου το σύνολο του προσωπικού ύστερα από τεστ «βγήκε καθαρό», απαλλαγμένο από τον ιό.

Κατάσταση πολιορκίας

Ιδιαιτέρως σοβαρή επιδημιολογικά κρίθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά η κατάσταση στο χωριό της Μεσοποταμίας, που με 3.000 κατοίκους παρουσίαζε τουλάχιστον δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα μέσα αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα κρούσματα προήλθαν από δύο καταστήματα εστίασης του οικισμού, που είναι και κέντρα συνάντησης των κατοίκων της περιοχής.

Ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης και η περιφέρεια είχαν αρχικά αντιρρήσεις για τον τρόπο που εφαρμόσθηκε το μέτρο, όχι στον στενό οικισμό της Μεσοποταμίας αλλά στο σύνολο των χωριών που περιβάλλουν τον οικισμό (5.000 κάτοικοι), όπου δεν είχαν σημειωθεί κρούσματα. Οι αντιρρήσεις αυτές έχουν σχέση με το γεγονός ότι τα 18 άτομα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» θα πρέπει να φροντίζουν όχι μόνο τους ανήμπορους των οικισμών σε καραντίνα, αλλά από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το άλλο πρωί όλους τους κατοίκους της Καστοριάς που θα χρειασθούν κάτι. Δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια το μέτρο όπως εφαρμόζεται, είπε στην «Κ» ο κ. Γιάννης Κορεντσίδης. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος και οι άλλοι δήμαρχοι του νομού, τους οποίους αφορούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αυστηροποίηση των περιορισμών, διαφωνούσαν με όσα πρότεινε η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να προτείνουν κάτι.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί ιδιαιτέρως με τα αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ που μετέφεραν διασωληνωμένους στη Θεσσαλονίκη και δεν μπορούσαν να περάσουν τον στενό παρόχθιο δρόμο της λίμνης, ο οποίος είχε καταληφθεί από περιπατητές αλλά και από πολίτες που ψάρευαν…

Το νοσοκομείο

Ενα από τα προβλήματα του νοσοκομείου Καστοριάς –και έχει πολλά, όπως τα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία– είναι ότι μεγάλο μέρος των τεστ που γίνονται εδώ βγαίνουν αρνητικά, για να βγουν θετικά λίγες ημέρες αργότερα σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Εξήγηση» στο μυστήριο των τεστ είναι και το γεγονός ότι η χρονική απόσταση ανάμεσα στη λήψη του δείγματος και στην εξαγωγή του αποτελέσματος μπορεί να είναι 5-6 ημέρες. Για αυτό τον λόγο οι γιατροί του νοσοκομείου εμπιστεύονται άλλες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η αξονική ή η ακτινογραφία θώρακος, που δείχνουν την κατάσταση των πνευμόνων.

Αλλά δύο λοιμωξιολόγοι της Θεσσαλονίκης, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ» και οι οποίοι διαχειρίζονται περιστατικά COVID-19 (ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους), σημείωναν ότι «σε πολλές περιπτώσεις, όταν το τεστ είναι φαρυγγικό και δεν γίνεται από προσωπικό με σχετική εκπαίδευση ή υπομονή, μπορεί να προκύψει αντίθετο αποτέλεσμα».

Τις επόμενες εβδομάδες προτείνεται να δημιουργηθεί στο γειτονικό νοσοκομείο Κοζάνης, το Μαμάτσειο, κέντρο για την ανάλυση των δειγμάτων της περιοχής, σύμφωνα με ανακοίνωση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη. Μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο είπε ότι στον εξοπλισμό του εργαστηρίου περιλαμβάνονται τα πρώτα 1.500 τεστ, ενώ το κόστος του δείγματος θα κυμαίνεται στα 50 ευρώ. Στο εργαστήριο θα είναι δυνατόν να αναλύονται 100 τεστ την ημέρα.

Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο της Καστοριάς ενισχύεται ή ενισχύθηκε με προσωπικό (παθολόγους, νοσηλευτές και αγροτικούς γιατρούς) από τα Κέντρα Υγείας του Τσοτυλίου, του Αργους Ορεστικού, των νοσοκομείων της Κατερίνης και της Κοζάνης, καθώς και με τρεις στρατιωτικούς γιατρούς και έξι νοσηλευτές. Οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει να μετατραπεί το νοσοκομείο σε νοσοκομείο που να περιθάλπει αποκλειστικά ασθενείς COVID-19, αλλά οι υπερκείμενες υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι λείπουν αρκετές από τις προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή