Προβλήματα από την κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκιάθος

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκιάθος

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ του Σαββάτου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους να δημιουργούν προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως από την βόρεια Πελλοπόνησο και πάνω.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έδωσε εντολή για απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό και στα δύο ρευματα, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης, από τις 13.40 το μεησμέρι και για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

Η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους-Ξάνθης»

Στη Χαλκιδική, σε Σάρτη, Τορώνη και Συκιά της Σιθωνίας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή κακοκαιρία.

Οι μεγάλοι όγκοι νερού από τις έντονες καταιγίδες είχαν ως συνέπεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπερχειλίσουν ρέματα και χείμαρροι και να πλημμυρίσουν δρόμοι στους τρεις οικισμούς, υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και καταστημάτων και να σημειωθούν κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε αγροτικούς δρόμους.

Το βράδυ του Σαββάτου,στην περιοχή της Μικροκώμης Θεσσαλονίκης κλιμάκιο της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαγκαδά με δύο οχήματα επενέβη για τον απεγκλωβισμό δύο γυναικών σε χείμαρρο της περιοχής. Οι δύο γυναίκες (μάνα και κόρη) εγκλωβίστηκαν από τα νερά της βροχής καθώς επιχείρησαν να τον διασχίσουν με ΙΧ αγροτικό αυτοκίνητο

Λόγω των πλημμυρών στο αγροτικό οδικό δίκτυο της Συκιάς διακόπηκε η πρόσβαση κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσιά τους.

Η μείωση της βροχής από το μεσημέρι και μετά έδωσε την δυνατότητα και στα μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου και της πυροσβεστικής με την συνδρομή των δύο Ομάδων εθελοντών(ΟΦΚΑΔ και «Δραγουντέλι») να επέμβουν σε πολλά σημεία των τριών οικισμών και να αποκαταστήσουν τις βλάβες αρχικά στο δίκτυο ύδρευσης και κατόπιν διανοίξεις στο οδικό δίκτυο.

Οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται και στη Δυτική Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» αρδευτικά κανάλια και να υπερχειλίσουν ποταμοί σε ορισμένα σημεία στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

«Προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες, καθώς σε αυτά τα σημεία έχουν υπερχειλίσει οι ποταμοί Πηνειός και Πάμισος, έχουμε προβεί στη διακοπή της κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μεγάλα Καλύβια – Μαγούλα και Κλοκοτός – Κόδρα, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Την ίδια ώρα, στα ορεινά των Τρικάλων και πάνω από 900 μέτρα συνεχίζεται η χιονόπτωση, με το χιόνι να έχει φτάσει στα 20 εκατοστά, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ υπάρχουν και καταπτώσεις βράχων, στα σημεία όπου έχουμε έντονη βροχόπτωση.

Πλημμυρικά φαινόμενα και αρκετές ζημιές προκαλέσε η κακοκαιρία και στην Σκιάθο όπου, από τη συνεχή βροχόπτωση και την έντονη καταιγίδα κατά την διάρκεια της νύχτας, πλημμύρισαν δρόμοι, καταστήματα και σπίτια κυρίως σε περιοχές της Χώρας.

Μετά από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ολόκληρη η Σκιάθος από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας.

Μηχανήματα της ΠΕ Μαγνησίας και του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και να ανοίξουν τους δρόμους από τις πέτρες και τους τόνους λάσπης.

Ανάλογες ζημιές από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στο Νότιο Πήλιο, ακριβώς απέναντι από τη Σκιάθο, κυρίως στις περιοχές Πλατανιάς, Μηλίνα, Λαύκος και Προμύρι.Τελος, κατολισθήσεις έχουν γίνει στο Ανατολικό Πήλιο, κυρίως στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου είχαν σημειωθεί ίδια φαινόμενα και πριν από λίγες ημέρες.

Εντονη χιονόπτωση σημειώθηκε τη νυχτα και μεχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής σε Ευρυτανία και δυτική Φθιώτιδα, με αποτέλεσμα τα εκχιονιστικά μηχανήματα να δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.

Παράλληλα, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν έντονα προβλήματα στην υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα, τόσο στην Φθιώτιδα όσο και στη Βοιωτία, όπου τα ρέματα φούσκωσαν και ο ποταμός Σπερχειός  κινδύνεψε να υπερχειλίσει. 

Από τις 4 τα ξημερώματα όμως σταμάτησε η βροχόπτωση με συνέπεια η στάθμη των νερών να πέφτει συνέχεια και η απειλή ωα απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές θα συνεχιστούν έως την Τρίτη, αλλά με μικρότερη ένταση, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή