Λαμπερό ουράνιο δώρο εν μέσω καραντίνας

Λαμπερό ουράνιο δώρο εν μέσω καραντίνας

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ’δα γραμμένο, το ’δα να λέει

Το ροζ φεγγάρι ανατέλλει

Πιο ψηλό απ’ τον καθένα

Θα πιάσει αιχμάλωτο κι εσένα».

Με την ελπίδα η ελεύθερη απόδοση των στίχων να μη συνιστά προσβολή στη μνήμη του Nick Drake, προτείνουμε το υπέροχο «Pink Moon» ως μουσική υπόκρουση στην υπερπανσέληνο του Απρίλη, τη λαμπρότερη του έτους. Αν και η ονομασία της απογειώνει τη φαντασία (και αιτιολογεί μια σχετική κατάχρηση των φωτογραφικών φίλτρων), στην πραγματικότητα οι υπερπανσέληνοι είναι «μόλις» 7% μεγαλύτερες και 15% λαμπρότερες από τις κανονικές, το δε χρώμα της συγκεκριμένης δεν είναι ροζ: oι Ινδιάνοι για να κρατούν ένα σύστημα μέτρησης του χρόνου, τη συνέδεαν με το ροζ χρώμα της άγριας φλόγας (Phlox subulata), του αγριολούλουδου που ανθίζει αυτή την εποχή, καλύπτοντας τεράστιες εκτάσεις στη Βόρεια Αμερική.  

Μέχρι σήμερα, η πρώτη πανσέληνος της άνοιξης εξακολουθεί να είναι μια σημαντική στιγμή του χρόνου. Έπεται του εαρινού ηλιοστασίου, σηματοδοτεί το εβραϊκό Πάσχα, ενώ οι ινδουιστές γιορτάζουν τη γέννηση του θεού Χανουμάν. Οι αστρολόγοι τη συνδέουν με την αναγέννηση, την ανανέωση, την ανθοφορία, τον έρωτα, τη φιλία και την ανάπτυξη. Τι πιο όμορφη πρόγνωση για να αλλάξουμε εποχή – και, γιατί όχι, να βγούμε στα μπαλκόνια να τη χειροκροτήσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή