Εκ νέου απόρριψη των εισηγήσεων για «κορωνο-ομόλογα» από τη γερμανική κυβέρνηση

Εκ νέου απόρριψη των εισηγήσεων για «κορωνο-ομόλογα» από τη γερμανική κυβέρνηση

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tις εισηγήσεις για έκδοση κορωνο-ομολόγων απέρριψε για μία ακόμη φορά η γερμανική κυβέρνηση, παραπέμποντας εκ νέου στα ήδη γνωστά ευρωπαϊκά εργαλεία και επισημαίνοντας ότι χρειάζονται «άμεσες» λύσεις, οι οποίες δεν απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες, όπως π.χ. η έγκριση από εθνικά κοινοβούλια.

«Χρειαζόμαστε συνολικά ένα συνετό σχέδιο, όχι μόνο για τα μέλη της Ευρωζώνης, αλλά για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι «αυτό που συζητούμε είναι τρία βήματα που βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο και βεβαίως μια προοπτική προς το μέλλον». Τα βήματα που συζητούνται τώρα, σύμφωνα με τον κ. Σολτς είναι:

– Η αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου η συζήτηση γίνεται προκειμένου να βρούμε τρόπους να φέρουμε και τις άλλες χώρες σε θέση να κάνουν αυτό που κάνει τώρα η Γερμανία, δηλαδή την διευκόλυνση δανεισμού για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω της κοινής εγγυητικής δύναμης που στηρίζει την ΕΤΕπ.

– Η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, δημιουργήθηκε ακριβώς για μια κατάσταση όπως η σημερινή. «Πρέπει να εξελίξουμε περαιτέρω αυτό το εργαλείο ώστε να είναι κομμένο και ραμμένο για την συγκεκριμένη κρίση. Να δώσουμε στα κράτη- μέλη του ευρώ την δυνατότητα να ζητήσουν δάνεια έως 2% του ΑΕΠ τους, μέσω του ΕΜΣ. Αυτά δεν είναι μικρά ποσά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς και διευκρίνισε ότι αυτή η πιστωτική γραμμή «θα είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να μην γίνει ό,τι έγινε πριν από 10 χρόνια, με επιτρόπους, με τρόικα κοκ, αλλά θα εστιάσουμε πολύ συγκεκριμένα στο να διατυπωθούν έτσι οι όροι ώστε οι πόροι να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της πανδημίας, για την προστασία της υγείας των πολιτών και για την αναζωογόνηση της οικονομίας». Το καλό με αυτό το πρόγραμμα, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι ότι είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τις άλλες δυνατότητες δράσης του ευρωσυστήματος, π.χ. της ΕΚΤ και για αυτό καθίσταται σαφές ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε από κοινού ότι όλες οι χώρες θα έχουν την δυνατότητα να εγγυηθούν την χρηματοδότηση αυτών των σχεδίων, χωρίς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

– Η εφαρμογή του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία θα στηριχθεί η εργασία περιορισμένου χρόνου, με τον διαφορετικό τρόπο που μπορεί να εφαρμόζεται σε κάθε χώρα. «Θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης δανείων, στα οποία θα είμαστε και εμείς εγγυητές», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς και επισήμανε ότι αν προστεθούν όλα τα ποσά, το σύνολο είναι πολύ μεγάλο.

Ο κ. Σολτς κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι αύριο το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν καταλήξει σε μια κοινή απόφαση. «Τι χρειαζόμαστε ακόμη, από τη δική μου σκοπιά; Μια προοπτική, διότι τώρα είμαστε ακόμη απασχολημένοι με το να οργανώσουμε το lockdown, αλλά κάποια στιγμή θα ξεκινήσει βήμα βήμα και η συζήτηση και οι αποφάσεις για την σταδιακή επανεκκίνηση επαφών και οικονομικών συναλλαγών. Και εάν καταφέρουμε να συνεχιίσουμε να εγγυόμαστε την ασφάλεια της υγείας και να κρατάμε υπό έλεγχο τους ρυθμούς εξάπλωσης του κορονοϊού, τότε βεβαίως τίθεται το ερώτημα πώς θα ανοικοδομήσουμε και πάλι την Ευρώπη. Κι εκεί νομίζω μπορεί κανείς να μιλήσει για ένα πρόγραμμα ανάκαμψης ή κάτι παρόμοιο και εκεί θα πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι, σε πνεύμα αλληλεγγύης», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οκονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, αναφερόμενος στο θέμα των «κοροωνο-ομολόγων», υπενθύμισε ότι πριν από λίγες ημέρες είχε κάνει λόγο για μια «συζήτηση φάντασμα» μιας ιδέας που επανήλθε τώρα με άλλο όνομα και εξέφρασε την ανακούφισή του, καθώς, όπως είπε, διαπίστωσε ευρεία στήριξη των θέσεών του στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη είναι αυτονόητη (…) Θέλουμε να καταστεί εφικτό να σταθούν όλες οι χώρες και πάλι στα πόδια τους, να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση με κοινωνικό και οικονομικό κόστος που μπορούμε να αναλάβουμε, αλλά δεν επιτρέπεται αυτό να οδηγήσει στο να τεθεί σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα η ίδια η φερεγγυότητα των κρατών και η σταθερότητα συνολικά του ευρώ. Αυτό πάντα αποτελούσε οδηγό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή