Θεωρείο (07/04/20)

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναπατρισμός μέσω… Αγίου Φωτός

Σας μεταφέρω ένα από τα πιο ευτράπελα των ημερών. Περίπου 15 Ελληνες που διαμένουν στα Ιεροσόλυμα έχουν… σπάσει τα τηλέφωνα του υπουργείου Εξωτερικών ζητώντας να… επιβιβαστούν στο αεροσκάφος που θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Το αεροσκάφος ωστόσο θα είναι στρατιωτικό και όχι ως είθισται το πρωθυπουργικό και δεν θα επιβαίνει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δηλαδή ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την εκκλησιαστική διπλωματία Κώστας Βλάσης, αλλά ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου, ένας συνοδός του και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος με έναν συνοδό. Οι επιβάτες μάλιστα, για λόγους ασφαλείας, δεν πρόκειται να αποβιβαστούν καθόλου από το αεροσκάφος. Παρά το γεγονός πως η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη και αυστηρή, κάποιοι επιμένουν πως αφού θα έρθει αεροσκάφος από την Ελλάδα, μπορεί να τους φέρει πίσω. Πίσω δηλαδή στην Ελλάδα, με… κάθε τρόπο.

Υπερπλατφόρμα για κορωνοϊό

Εκτός απροόπτου η κυβέρνηση αναμένεται να ανεβάσει την απόλυτη πλατφόρμα για τον κορωνοϊό. Το σχέδιο είναι να μπορεί ο πολίτης να βρει στον ιστότοπο συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται. Από ιατρικές συμβουλές, όπως το τι είναι αυτός ο ιός και ποιους κινδύνους εγκυμονεί, έως την οικονομική ενίσχυση που προσφέρει η κυβέρνηση για τις επιμέρους επαγγελματικές ομάδες, αλλά και για τον τρόπο που ο καθένας θα λάβει το βοήθημα. Επιπλέον, θα βρίσκονται εκεί συγκεκριμένα και αναλυτικά όλα τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την κυκλοφορία και τις μετακινήσεις. Η απόλυτη δηλαδή υπερπλατφόρμα.

Από τεχνοκράτης… πολιτικός

Με έναν αναπόφευκτο σκεπτικισμό, αλλά και αισιοδοξία πως η Ευρώπη θα τα καταφέρει, αντιμετωπίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς την πρωτοφανή κρίση που βιώνει ο κόσμος. Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. έχει επιλέξει μάλιστα να κάνει γνωστές τις απόψεις του με συχνή αρθρογραφία, παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς θέση και υπέρ του ευρωομολόγου. Υπάρχει όμως και μια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, που έχει γίνει αντιληπτός και έχει σχολιαστεί δεόντως. Ολες οι τελευταίες παρεμβάσεις του αντιπροέδρου έχουν πιο πολιτική και ανθρωποκεντρική χροιά, αφήνοντας πιο πίσω τον τεχνοκράτη. Οπως μάλιστα πληροφορούμαι, ο Σχοινάς τέθηκε επικεφαλής μιας ομάδας που θα συγκεντρώνει δωρεές για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας πιο αδύναμων χωρών, όπως της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Θεοδωρικάκος ο… αυτοδιοικητικός

Οχι, ο υπουργός Εσωτερικών δεν μεταπήδησε από την κεντρική πολιτική σκηνή στην Αυτοδιοίκηση, ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο. Εχει όμως στρέψει μεγάλο κομμάτι της πολιτικής του δράσης στο πώς θα στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία με τη σειρά της είναι ο πρώτος και αδιαμεσολάβητος πολιτικός βραχίονας στήριξης των πολιτών. Ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε δύο κινήσεις που δίνουν μια, προσωρινή έστω, ανάσα στους δήμους που κινδυνεύουν οικονομικά λόγω της αναστολής λειτουργίας πολλών εταιρειών και καταστημάτων. Σε συνεννόηση με το Παρακαταθηκών και Δανείων «παγώνουν» για τρεις μήνες οι δόσεις των δανείων των δήμων, ενώ παράλληλα διευκολύνει την επιστροφή της προκαταβολής που θα λάβουν οι δήμοι από τους ΚΑΠ, λόγω αδυναμίας είσπραξης ανταποδοτικών τελών μέσω της ΔΕΗ, σε 18 έως 72 δόσεις.

Διαγραφή πότε;

Τα έχουμε ξαναπεί και θα τα ξαναλέμε, μέχρι το τοξικό κλίμα να υποχωρήσει. Δεν το πιστεύω, αλλά η προσπάθεια μετράει. Ο Τσίπρας σε αυτή την κρίση έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν έχει πυροδοτήσει τυφλή αντιπολίτευση, ενώ επιχειρεί να επικεντρώσει την κριτική του στα οικονομικά μέτρα. Δεν κάνουν όμως όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο. Το τελευταίο κρούσμα ήταν η Μυρσίνη Βουνάτσου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως αναμένει να αυξηθούν οι νεκροί και να φτάσουν εκείνους στο Μάτι για «να λογαριαστούμε». Ο Τσίπρας δεν το άκουσε όπως φαίνεται. Κανείς όμως πολιτικός ηγέτης δεν προχώρησε χωρίς να κάνει έστω μία διαγραφή στη πολιτική του διαδρομή. Και ο τέως πρωθυπουργός δεν το έχει κάνει ποτέ…

Υπέρ…Μόσιαλου

Με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα FAZ o Kυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει την πρόταση του καθηγητή Μόσιαλου να προβεί η Ε.Ε. από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιτευχθεί μόνο η ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του ιού, αλλά θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε και σε κάποια κανονικότητα, καθώς τα μαζικά τεστ είναι κρίσιμος κρίκος πριν από την απόφαση για μερική άρση των μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή