Εντυπωσιακή μείωση εμφραγμάτων

Εντυπωσιακή μείωση εμφραγμάτων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να γίνουν οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις οι «παράπλευρες απώλειες» αυτής της πανδημίας κρούουν ιατρικές εταιρείες και οργανισμοί, που εν μέσω κρίσης εκδίδουν συστάσεις για την καλύτερη παρακολούθηση και υποστήριξη ακόμα και εξ αποστάσεως των πασχόντων χωρίς COVID-19.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στη χώρα μας υπάρχει διάχυτη εντύπωση σε όλες τις μεγάλες καρδιολογικές κλινικές ότι τα έκτακτα περιστατικά και κυρίως τα εμφράγματα του μυοκαρδίου έχουν μειωθεί εντυπωσιακά από την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με την Εταιρεία, η μείωση αυτή παρατηρήθηκε κατά 70% και στην περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας και κατά 40% στην Ισπανία, ενώ αναφέρεται και από νοσοκομεία στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως πιθανές εξηγήσεις που έχουν διατυπωθεί είναι η μείωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η μείωση του εργασιακού άγχους και η μη καταπόνηση του καρδιαγγειακού συστήματος και η καλύτερη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή λόγω παραμονής στο σπίτι.

Ωστόσο, εκφράζεται και η ανησυχία ότι οι ασθενείς αγνοούν τα συμπτώματά τους, υπό τον φόβο ότι θα κολλήσουν COVID-19 στην περίπτωση που καλέσουν ασθενοφόρο ή καταλήξουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Η αργοπορία, όμως, στην αντιμετώπιση του εμφράγματος μυοκαρδίου έχει οδυνηρά αποτελέσματα, διότι αυξάνονται οι επιπλοκές και οι θάνατοι. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην υποεκτίμηση των συμπτωμάτων και πρέπει να τονισθεί ότι η αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών προβλημάτων και κυρίως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, γίνεται κανονικά όπως και πριν από την επιδημία», επισημαίνει η Εταιρεία.

Γενικά για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τονίζει την ανάγκη απόλυτης συμμόρφωσης με τη φαρμακευτική θεραπεία, καθώς και άμεσης αναζήτησης επείγουσας βοήθειας (166) για μεταφορά στο νοσοκομείο, σε περίπτωση εμφάνισης οξέων συμπτωμάτων όπως θωρακικό άλγος και δύσπνοια. Επιπλέον, έχει θέσει στη διάθεση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια την εφαρμογή ThessHF για κινητό τηλέφωνο, για την αυτοδιαχείριση της νόσου σε καθημερινή βάση, εν μέσω της πανδημίας. Η εφαρμογή ThessHF για smartphone ή για ταμπλέτες (προς το παρόν μόνο σε λογισμικό android) είναι ένα «προσωπικό ημερολόγιο» του ασθενούς, για τη συστηματική καταγραφή κλινικών παραμέτρων σωματικό βάρος, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και σφυγμού, λήψη φαρμάκων, τήρηση των διαιτητικών μέτρων κ.ά. που όμως δεν υποκαθιστά τον θεράποντα ιατρό αλλά αποτελεί έναν ψηφιακό βοηθό του ασθενούς για τη διαχείριση της νόσου. Η εφαρμογή διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας της Καρδιολογικής Εταιρείας (www.hcs.gr) ή της ιστοσελίδας της εφαρμογής (www.thesshf.com).

Εκκληση στους συμβατικούς δότες μυελού των οστών και στους δότες αιμοπεταλίων να υποστηρίξουν τις μεταμοσχεύσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, καθώς οι ανάγκες των ασθενών δεν «περιμένουν». Ηδη, αυτές τις ημέρες «ήρθε» μόσχευμα μυελού των οστών από Γερμανό δότη για συμβατό Ελληνα ασθενή, ενώ έχει προγραμματιστεί η δωρεά κυττάρων από Ελληνα δότη σε συμβατό Τούρκο ασθενή.

Οπως τονίζει ο ΕΟΜ, λαμβάνονται μέτρα από τα Κέντρα Δότη Μυελού των Οστών και τις αρμόδιες Αιματολογικές κλινικές για «τη διασφάλιση των διαδικασιών προετοιμασίας, πρόσβασης στο νοσοκομείο και λήψης κυττάρων από τους εγγεγραμμένους εθελοντές που θα βρεθούν αυτή την περίοδο ως συμβατοί δότες που έχουν κληθεί ή θα κληθούν να προσφέρουν τη μοναδική σωτήρια θεραπεία για κάποιους ασθενείς». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή