Βαθιά ύφεση φέτος «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι

Βαθιά ύφεση φέτος «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες αποκλίσεις σημειώνουν οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για το σοκ που θα προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο το γενικό συμπέρασμα είναι πως αναμφίβολα η Ελλάδα οδεύει φέτος σε βαθιά ύφεση, με το χρέος να αυξάνεται σημαντικά και τον τουρισμό να αναμένεται να δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει πολύ χαμηλές άμυνες για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση. Αξίζει να σημειώσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα η Scope Ratings προέβλεψε ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει το 7% τη χρονιά που διανύουμε, ενώ η Citi τοποθέτησε τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος από το 4,4% έως και το 12,4%, ανάλογα με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της HSBC, η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει το 6%, με το β΄ τρίμηνο να είναι το δυσκολότερο του έτους, καθώς η ύφεση θα αγγίξει το 10,3%, και στο γ΄ τρίμηνο θα φτάσει το 8,8%. Ωστόσο, το 2021 αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη της τάξης του 5,8%.

Κατά τη UniCredit, η ύφεση φέτος στην ελληνική οικονομία θα φτάσει το 18,6% και θα είναι η βαθύτερη στην Ε.Ε., ενώ το β΄ τρίμηνο θα φτάσει στο 35%. Για το 2021 η ιταλική τράπεζα αναμένει εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης στο 15,5%, στα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως.

Ελλειμμα

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, η HSBC εκτιμά ότι θα εκτοξευθεί στο 191,8% φέτος από 176,1% το 2019 και, όπως προειδοποιεί, τα υψηλότερα επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με τη Société Générale, το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 194,2% του ΑΕΠ από 175,2% το 2019, ενώ ο προϋπολογισμός από πλεόνασμα 1,3% θα περάσει σε έλλειμμα 5,3%. Κατά τη UniCredit, τo χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται πως θα εκτοξευθεί από το 174,7% του ΑΕΠ το 2019 στο 218,6% φέτος.

Την ίδια στιγμή, η HSBC εκτιμά ότι, λόγω των εκτεταμένων μέτρων στήριξης της οικονομίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα γυρίσει σε έλλειμμα και θα διαμορφωθεί στο -1,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αναμένεται πως φέτος θα εξαιρεθεί από την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή