Ισχυρή άνοδος κατά 8,46% στο Χ.Α. με ώθηση από την Ευρώπη

Ισχυρή άνοδος κατά 8,46% στο Χ.Α. με ώθηση από την Ευρώπη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aλμα κοντά στο 9% σημείωσαν ο τραπεζικός και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας την ισχυρή ανοδική τάση που κυριάρχησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στο άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, με την ελληνική αγορά μάλιστα να υπεραποδίδει, παρότι ο τζίρος κινήθηκε σε περιορισμένα επίπεδα. Το Χ.Α. βρίσκεται μια ανάσα από τις 600 μονάδες και στα υψηλά σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων, έχοντας ανακάμψει σημαντικά από τα πρόσφατα χαμηλά των 470 μονάδων, με ριμπάουντ της τάξεως του 25%. Οι ενδείξεις κάμψης των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη και ειδικά στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την εξάπλωση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για σταδιακή άρση των lockdowns, έδωσαν χθες σημαντική ανάσα ανακούφισης σε όλα τα χρηματιστήρια διεθνώς, παρασύροντας και τις ελληνικές μετοχές.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 8,46% στις 586,46 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,62 εκατ. ευρώ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 8,83% στις 1.429,39 μονάδες, με όλες τις μετοχές να σημειώνουν κέρδη, ενώ στο +5,18% και στις 774,98 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με επίσης όλους τους τίτλους να κλείνουν στα θετικά.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν με διψήφια κέρδη οι «Σαράντης» με κέρδη 13,88%, «Μυτιληναίος» με άνοδο 11,31%, Motor Oil στο +10,17%, ΑΔΜΗΕ με κέρδη 10,16%, Lamda Development στο +10,16%, Coca-Cola στο +10,07% και ΓΕΚ Τέρνα στο +10%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του 8,95% στις 332,61 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +9,67%, τη Eurobank στο +6,89%, την Εθνική Τράπεζα στο +10,78% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +9,25%.

Πάντως, οι αγορές σήμερα θα έχουν το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup και στην αποφασιστικότητα ή όχι της Ευρωζώνης να βρει μια ισχυρή λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οπως σημειώνει η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, καταγράφηκαν τα πρώτα σημάδια κορύφωσης των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη, ενώ το εγχώριο σκηνικό με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού δείχνει να κερδίζει σταθερά έδαφος, καθώς φαίνεται πως αποφεύγουμε την εκθετική αύξηση. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το επόμενο διάστημα η εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα, δεδομένης της σταδιακής άρσης των περιορισμών από τις 8 Απριλίου. Ετσι, είναι πιθανή η αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου μετά τη σταθεροποίηση την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο ο βαθμός αυτονόμησης του Χ.Α. είναι περιορισμένος.

Κατά τον Ηλία Ζαχαράκη από τη Fast Finance, η μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο θα συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι η εγχώρια αγορά είναι σε υπερπουλημένη ζώνη, και θεωρεί ότι τα τρέχοντα επίπεδα είναι ικανά να δώσουν και πάλι μια ανοδική προσπάθεια προς τα υψηλά του τελευταίου διαστήματος. «Σε κάθε περίπτωση, βραχυπρόθεσμα το πιο πιθανό είναι να έχουμε καλύτερες αποτιμήσεις, μιας και η αγορά έχει προεξοφλήσει μεγάλη καταστροφή. Μπορεί να μην έχουμε ακόμη τα δεδομένα εκείνα του χρόνου και της ζημίας, παρ’ όλα αυτά θυμίζουμε ότι η αγορά έχει επιστρέψει στην απόλυτη καταστροφή του 2015», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή