Εντοπισμός νέων εστιών κορωνοϊού μέσω της Google

Εντοπισμός νέων εστιών κορωνοϊού μέσω της Google

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατομμύρια άνθρωποι πληκτρολογούν καθημερινά τα συμπτώματά τους στη σελίδα αναζήτησης της Google, λέει ο συγγραφέας Σεθ Στίβενς-Νταβίντοβιτς σε άρθρο του στους Times. Οι αναζητήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό νέων εστιών της νόσου του COVID-19, ιδίως σε χώρες με ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ.

Η αναζήτηση της φράσης «δεν έχω αίσθηση όσφρησης» αυξήθηκε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Λουιζιάνα και Μίσιγκαν, τέσσερις από τις πολιτείες με τη μεγαλύτερη έξαρση μολύνσεων. Οι διαδικτυακές έρευνες για ανοσμία συμπίπτουν με τα ποσοστά μολύνσεων από τον ιό. Ο καθηγητής Βασίλειος Λάμπος, του University College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι η αναζήτηση για συμπτώματα του κορωνοϊού, όπως δύσπνοια, ανοσμία και πυρετός, ακολουθούν τις εστίες μόλυνσης σε όλο τον κόσμο. Ο συσχετισμός αυτός μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να εντοπίσουν νέες εστίες που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.

Στον Ισημερινό, παρότι τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν λιγότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους από ό,τι σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη, ο αριθμός αναζητήσεων για ανοσμία, ρίγη, πυρετό και διάρροια δείχνει ότι το μέγεθος των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο. Αυτό αποδείχθηκε με τον χειρότερο τρόπο από την εκατόμβη θυμάτων τις τελευταίες ημέρες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το λιμάνι Γκουαγιακουίλ.

Η δημιουργία στατιστικών προτύπων από τα στοιχεία διαδικτυακών αναζητήσεων δεν μπορεί, όμως, να θεωρηθεί αξιόπιστη. Επιστημονική δημοσίευση του 2009 έδειξε ότι η δημιουργία στατιστικών μοντέλων πρόβλεψης της εξάπλωσης ιώσεων απέτυχε στην περίπτωση της πανδημίας του Η1Ν1. Η αύξηση των αναζητήσεων για τον ιό δεν απεικόνιζε την εξάπλωσή του, αλλά είχε ως κίνητρο την περιέργεια των χρηστών του Ιντερνετ. Ερευνητές επινόησαν νέες μεθόδους βελτίωσης των προτύπων εξάπλωσης ασθενειών, που βασίζονται σε αναζητήσεις της Google. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για να αποκτήσουν ακριβέστερη εικόνα πρέπει να εστιάζουν σε αναζητήσεις για συγκεκριμένα συμπτώματα και όχι σε αναζητήσεις για ειδήσεις γύρω από την επιδημία.

Παρότι η αναφορά και η έρευνα για συνηθισμένα συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετός ή ρινική συμφόρηση, δεν προκαλούν έκπληξη, η αύξηση αναζητήσεων για «πόνο στο μάτι» την τελευταία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο Κονέκτικατ, στο Νιου Τζέρσεϊ, στο Μίσιγκαν και στη Λουιζιάνα προκαλεί το ενδιαφέρον. Οι αναζητήσεις αυτές κορυφώθηκαν σε σημεία των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού. Κινεζική έρευνα έδειξε ότι το ένα τρίτο των ασθενών με COVID-19 ανέφερε οφθαλμολογικά προβλήματα, ενώ μικρό ποσοστό ασθενών εμφάνισε επιπεφυκίτιδα. Τα στοιχεία, όμως, δεν είναι επαρκή για να αποδειχθεί συσχετισμός του ιού με προβλήματα στα μάτια.

Ιατροί και αξιωματούχοι υγειονομικών υπηρεσιών πρέπει, ωστόσο, να εξετάσουν προσεκτικά ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του COVID-19 και του πόνου στα μάτια. Η μελέτη των τάσεων στις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ χάρη στην εφαρμογή Google Trends, το σύνολο των στατιστικών δεδομένων αυτών είναι προσβάσιμο σε κάθε επιστήμονα, αλλά και μέλος του κοινού, που ενδιαφέρεται για την εξάπλωση της νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή