Χωρίς δίχτυ προστασίας χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις

Χωρίς δίχτυ προστασίας χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός των μέτρων στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μείωση των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές κατηγορίες επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η περίμετρος των μέτρων αυτών. Πρόκειται στην πλειονότητα των περιπτώσεων για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, αλλά με αρκετές χιλιάδες προσωπικό, καθώς και για επιχειρήσεις στις οποίες δεν υπάρχει εναλλακτική πηγή εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επιχειρήσεις που πωλούν καφέδες και άλλα ροφήματα, τυρόπιτες, σάντουιτς κ.λπ., οι οποίες δεν έχουν κλείσει με υπουργική απόφαση, αλλά έχουν εξαιρετικά χαμηλότερα έσοδα. Οπως και στην περίπτωση των αλυσίδων εστίασης, έτσι και εδώ πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν έχουν υπαχθεί στο μέτρο της καταβολής του 60% του ενοικίου του επαγγελματικού ακινήτου τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Κι αυτό διότι επιτρέπεται μερικώς η λειτουργία τους, υπό την έννοια ότι μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες παράδοσης προϊόντων από το κατάστημα (take away) και παράδοσης στο σπίτι (delivery). Στον κλάδο αυτό, εξαιρουμένων των καταστημάτων που ανήκουν σε αλυσίδες εστίασης, υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται περί τις 5.000 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται συνολικά περίπου 15.000 άτομα. Σύμφωνα με όσα είπαν στην «Καθημερινή» εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας επαγγελματιών, περίπου το 50% των επιχειρήσεων του κλάδου έχει κατεβάσει ρολά. Οι υπόλοιπες δουλεύουν με τζίρο μειωμένο κατά 70% και πλέον, με τις εργασίες να γίνονται κατά βάση από τους ιδιοκτήτες, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει γίνει αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων με παρεμφερές αντικείμενο, αναλόγως του ΚΑΔ με τον οποίο έχουν δηλώσει τη δραστηριότητά τους στις φορολογικές αρχές. Ετσι, για παράδειγμα, επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 10.61.24.01 (παραγωγή ζύμης σφολιάτας) δεν υπάγονται σε κανένα μέτρο στήριξης, ενώ από την άλλη επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 10.71.11.01 (παραγωγή τυροπιτών, σάντουιτς και παρόμοιων ειδών) έχουν ενταχθεί στα περισσότερα μέτρα, αλλά, εάν η επιχείρηση μένει μερικώς ανοιχτή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πληρώνουν και μειωμένο ενοίκιο.

Και στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Σε δεινή θέση βρίσκονται, εξάλλου, πολλές μικρές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που δεν διαθέτουν ταυτόχρονα και φυσικό κατάστημα. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν στην πλειονότητά τους ΚΑΔ 47.91.99.00 (λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω Διαδικτύου μη εξειδικευμένων αγαθών) και δεν τυγχάνουν καμίας στήριξης. Το αντίθετο συμβαίνει με μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ταυτόχρονα και φυσικό κατάστημα, πέραν του ηλεκτρονικού, οι οποίες υπάγονται στα έκτακτα μέτρα στήριξης λόγω της αναστολής λειτουργίας του φυσικού καταστήματος. Και μπορεί οι ηλεκτρονικές πωλήσεις σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, αλλά υπάρχουν και καταστήματα που πραγματοποιούν μηδενικό τζίρο.

Παράδειγμα αποτελούν επιχειρήσεις που πωλούν αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου είδη γάμου και βάπτισης. «Τις τελευταίες 30 ημέρες δεν έχουμε –και δεν περιμένουμε βάσει εύλογων εκτιμήσεων για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες– καμία πώληση. Γάμοι και βαπτίσεις δεν πραγματοποιούνται σχεδόν σε κανένα μέρος του πλανήτη και σίγουρα όχι στην Ελλάδα, στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία, αγορές στις οποίες ζουν Ελληνες που είναι οι πελάτες μας», δηλώνει στην «Καθημερινή» ιδιοκτήτρια τέτοιας επιχείρησης. Το πρόβλημα ξεκινάει πολύ πριν από την εισβολή του COVID-19 στη ζωή μας. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει η ίδια, όταν έκανε έναρξη της επιχείρησης δεν υπήρχε εξειδικευμένος ΚΑΔ και της ζητήθηκε να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι πουλάει αποκλειστικά είδη γάμου – βάπτισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή