Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/04/20)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράδοση υγειονομικού υλικού από τη ΔΕΗ

Μεγάλη ποσότητα μέσων προστασίας, μέρος της δωρεάς της ΔΕΗ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, έφθασε χθες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ειδικά ναυλωμένη πτήση. Το υγειονομικό υλικό παρέλαβε ο υπουργός Υγείας κ. Β. Κικίλιας, ο οποίος ευχαρίστησε τη ΔΕΗ και τους εργαζομένους της εταιρείας. Το υλικό που παραδόθηκε χθες αποτελείται από 50.600 μάσκες τύπου FPP2 και 12.022 προστατευτικές στολές τύπου Tyvec. Τη ΔΕΗ για την πρωτοβουλία της συνεχάρη και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Οπως είπε, η ΔΕΗ παίρνει 0,8 ευρώ από τους λογαριασμούς του καθενός τον χρόνο, μαζεύει 5 εκατ. ευρώ –γιατί έχει 6,5 εκατ. πελάτες– και στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Στη ΔΕΗ αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προμηθεύσουμε το ΕΣΥ με πάνω από 40 τόνους εξειδικευμένο υλικό προστασίας για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της χώρας, για να μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να μπορούν να περιθάλψουν καλύτερα τους αγαπημένους μας ανθρώπους», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Βγαίνει στις αγορές η Κύπρος με 7ετή και 30ετή ομόλογα

Τον δρόμο που ακολουθούν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης αυτή την περίοδο παίρνει και η Κύπρος, προχωρώντας σε έκδοση ομολόγων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω κορωνοϊού. Ετσι, σήμερα εκτός απροόπτου, θα εκδώσει δύο ομόλογα, 7 και 30 ετών. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο τραπέζι και του ελληνικού οικονομικού επιτελείου βρίσκεται μια νέα έξοδος, καθώς ο ΟΔΔΗΧ παρακολουθεί τις κινήσεις των υπόλοιπων εκδοτών και θα κινηθεί με στόχο όχι την άντληση ενός μεγάλου ποσού, αλλά να δηλώσει την παρουσία της χώρας στις αγορές.

Ο Θ. Καλαντώνης εκτελεστικός πρόεδρος στη Eurobank FPS

Την παραίτηση του Θεόδωρου Καλαντώνη από τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και του εκτελεστικού μέλους των Δ.Σ. της Τράπεζας και της Εταιρείας Υπηρεσιών και Συμμετοχών ανακοίνωσε η Eurobank. Η παραίτηση του κ. Καλαντώνη αποτελεί συμβατική υποχρέωση βάσει της συμφωνίας με τον ιταλικό όμιλο doValue για τις συναλλαγές Europe και Cairo, στο πλαίσιο της οποίας o κ. Καλαντώνης αναλαμβάνει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του Δ.Σ. της θυγατρικής της τράπεζας, Eurobank FPS Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.

Κοινή δράση με δύναμη πυρός 1 τρισ. ευρώ

«Χρειαζόμαστε  όλη τη δύναμη πυρός που μπορούμε να έχουμε», τιτλοφόρησε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt το άρθρο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που φιλοξένησε χθες, προτάσσοντας το πιο «ζουμερό» στοιχείο του: την πρόταση για μια δύναμη πυρός 1 τρισ. ευρώ, που θα προέλθει από ένα συνδυασμό των εργαλείων του ESM, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Κομισιόν. Ο κ. Στουρνάρας για άλλη μία φορά δεν δίστασε να πει ξεκάθαρα τη θέση του υπέρ μιας «κοινής δράσης». Δεν κόλλησε, όμως, στο όνομα. «Αυτή τη δράση μπορούμε να την ονομάσουμε προσωρινή αμοιβαιοποίηση της έκδοσης ομολόγων ή όπως αλλιώς θέλουμε», έγραψε, απευθυνόμενος στο γερμανικό κοινό.

Κινεζική διοίκηση στον προβλήτα Ι του ΟΛΠ

Στην άμεση θυγατρική της Cosco στον Πειραιά, ΣΕΠ Α.Ε. (που είναι η παραχωρησιούχος των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ), εκχώρησε συμβουλευτικό και διαχειριστικό ρόλο για τον προβλήτα Ι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς. Ο προβλήτας Ι τελούσε και παραμένει υπό την άμεση διαχείριση και εκμετάλλευση του ΟΛΠ (και οι επιδόσεις του υστερούν σημαντικά αυτές των δύο άλλων) αλλά το προφανές success story των γειτονικών ΙΙ και ΙΙΙ που τρέχει η Cosco οδήγησε τη διοίκηση στην προσπάθεια να «μεταγγίσει» τεχνογνωσία και, βέβαια, εμπορευματική κίνηση. Ο (Κινέζος) διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΠ Α.Ε. αναλαμβάνει τώρα και τη θέση του γενικού διευθυντή ΣΕΜΠΟ Ι και θα παρέχει κάθε είδους συμβουλές με σκοπό την αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Εναντι αυτών των υπηρεσιών, η ΣΕΠ Α.Ε. θα λαμβάνει ένα μικρό αντίτιμο ανά εμπορευματοκιβώτιο όπως και μια ετήσια αποζημίωση. Οπως θα περίμενε κανείς, οι συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ και της ένωσης λιμενεργατών εκφράζουν ήδη την αντίθεσή τους μιλώντας για de facto λειτουργική ενοποίηση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή