Σήμα «κανονικότητας» από Μαξίμου

Σήμα «κανονικότητας» από Μαξίμου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο αγώνας κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να ξεκινήσει έστω σταδιακά η επανεκκίνηση σε μια σειρά θεμάτων που αναπόφευκτα έμειναν πίσω τον τελευταίο μήνα λόγω της απειλής του ιού. Χθες ο πρωθυπουργός, σε μια κίνηση ουσίας, αλλά κυρίως ιδιαίτερου συμβολισμού, πραγματοποίησε σύσκεψη για ένα μείζον θέμα που δεν σχετίζεται με τον COVID-19. Συγκεκριμένα, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, στο επίκεντρο βρέθηκε το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο του Απριλίου. Πρόκειται για μείζονα παρέμβαση, που επιλύει χρονίζοντα ζητήματα όσον αφορά τον πολυεπίπεδο χωροταξικό σχεδιασμό, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού, απλού και ενιαίου πλαισίου κανόνων για όλη την επικράτεια, που θα παρέχει διαφάνεια και ασφάλεια δικαίου σε πολίτες και επενδυτές.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι, όπως προειπώθηκε, πως μετά πολύ καιρό μια κυβερνητική σύσκεψη δεν είχε ως θέμα τον κορωνοϊό, αλλά την επόμενη μέρα. Αυτό δεν σημαίνει πως ο κίνδυνος από τον ιό έχει ξεπεραστεί. Κάθε άλλο. Οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη –και αυτό ακριβώς αυτό πράττει– να ασχοληθεί με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που θα βρει μπροστά της αμέσως μετά την ύφεση της υγειονομικής κρίσης. Και πράγματι, η εν λόγω σύσκεψη δεν ήταν η μόνη. Στο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες τίθενται στο προσκήνιο όλο και περισσότερο οι μεταρρυθμίσεις της επόμενης μέρας, μετά τον κορωνοϊό. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι πολύπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας και οι στρατηγικές αντιμετώπισής τους με συντονισμένες δράσεις και μέτρα για τη δυναμική επανεκκίνηση των οικονομιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη στήριξης του τουρισμού, που πρόκειται για τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο για την ελληνική οικονομία.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν το βλέμμα τους στην ερχόμενη –Μεγάλη– εβδομάδα. Η σωστή στρατηγική που έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα στην αντιμετώπιση του ιού μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε λίγα 24ωρα αν ενεργοποιηθούν νέες εστίες από εκδρομείς ή οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων. Και εκεί στρέφεται πλέον όλη η προσοχή της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο πως χθες Τσιόδρας και Χαρδαλιάς υπογράμμισαν σε κάθε τόνο πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, αλλά αντιθέτως, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως, ολόκληρος ο μήνας που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμος για το πώς θα εξαπλωθεί τελικά η νόσος και το κατά πόσον θα καταφέρει η χώρα μας να βγει νικήτρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή