Εξοδο στις αγορές «βλέπει» το υπoυργείο Οικονομικών

Εξοδο στις αγορές «βλέπει» το υπoυργείο Οικονομικών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές το ερχόμενο δίμηνο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ταμειακές ανάγκες της χώρας, άφησε ανοικτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες το πρωί στην τηλεόραση του Οpen.

Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της έως τον Ιούνιο, χωρίς να αντληθούν κεφάλαια από το μαξιλάρι του ESM, ύψους 15 δισ. ευρώ. Είπε, όμως, παράλληλα, ότι υπάρχει δυνατότητα προσφυγής και στις αγορές, όπως εξετάζεται και από άλλες χώρες, με τη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει πλέον στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP).

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τα επόμενα βήματα στο δίχτυ ασφαλείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, που αφορούν τους ανέργους, αλλά και επιμέρους κλάδους και, συγκεκριμένα, την ακτοπλοΐα, την ιδιωτική υγεία, τον τουρισμό και την ενέργεια. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική υγεία, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί αναφέρουν ότι η πτώση του κύκλου εργασιών έχει φτάσει έως και το 80% σε ορισμένες περιπτώσεις. Για την τόνωση του κλάδου της ενέργειας εξετάζονται κυρίως παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την τόνωση της ρευστότητας.

Ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο και για την πορεία των εσόδων, με πηγές να αναφέρουν ότι τα μεγαλύτερα πλήγματα αναμένονται στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Οπως επισημαίνεται, η σχετικά καλή πορεία των εσόδων τον Μάρτιο έδειξε ότι δεν έχει πληγεί τόσο η κουλτούρα πληρωμών. Το πρόβλημα θα ανακύψει κυρίως εξαιτίας της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στα έσοδα του επόμενου και του μεθεπόμενου μήνα.

Σημειωτέον ότι σήμερα ξεκινάει σε υπουργικό επίπεδο και η 6η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, της οποίας το ενδιαφέρον έχει φυσικά υποβαθμιστεί, καθώς κυριαρχεί πλέον η αντιμετώπιση του προβλήματος του κορωνοϊού. Η παράταση της προστασίας της α΄ κατοικίας θεωρείται δεδομένη, ενώ φυσικά δεν τίθεται θέμα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, καθώς αυτοί πλέον έχουν αρθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή