Περιορισμός εγκληματικότητας λόγω καραντίνας

Περιορισμός εγκληματικότητας λόγω καραντίνας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα περιορισμού της κίνησης οδήγησαν σε μείωση των βασικών δεικτών εγκλήματος. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε επίσημα χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και αφορούν τον αριθμό των ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων, τον Μάρτιο του 2020.

Προκύπτει ότι σε όλη την επικράτεια καταγράφηκαν 244 ένοπλες ληστείες αντί 395 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για μείωση της τάξεως του 38,2%. Στην Αττική συγκεκριμένα, οι ληστείες από 311 μειώθηκαν σε 120, ενώ μεγαλύτερη είναι η μείωση στη Θεσσαλονίκη, με το ποσοστό να υπερβαίνει το 48%.

Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα αστυνομικοί του τμήματος ασφαλείας Μεγάρων συνέλαβαν τρεις νεαρούς ηλικίας μεταξύ 19 και 23 ετών, οι οποίοι φέρονται να διέπραξαν τρεις ληστείες σε βενζινάδικα στα Μέγαρα και μία ληστεία σε σπίτι στην ίδια περιοχή. Πτωτική ήταν τον Μάρτιο η τάση και στους υπόλοιπους δείκτες εγκλημάτων που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας. Οι διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα, για παράδειγμα, από 6.979 τον Μάρτιο του 2019 διαμορφώθηκαν φέτος σε 4.391, καταγράφοντας μείωση 37%. Στην Αττική, συγκεκριμένα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 41% και στη Θεσσαλονίκη 38,8%.

Εν μέσω καραντίνας περιορίστηκαν πανελλαδικά κατά 33% και οι κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση στον νομό Αττικής, καθώς ο αριθμός τους από 1.167 τον Μάρτιο του 2019 περιορίστηκε σε 670 φέτος. Στη Θεσσαλονίκη αντίθετα, η μεταβολή ήταν ανεπαίσθητη.

Στις 2 Απριλίου, ενδεικτικά, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά συνέλαβαν μέλη σπείρας που έκλεβαν και αποσυναρμολογούσαν αυτοκίνητα και στη συνέχεια μεταπωλούσαν τους κινητήρες τους σε καταστήματα ανταλλακτικών. Στην αποθήκη τους βρέθηκαν 16 κινητήρες και άλλα ανταλλακτικά, κλειδιά αυτοκινήτων κ.ά.

Εκτιμάται ότι η ποσοστιαία μείωση των δεικτών του εγκλήματος θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Κι αυτό διότι η λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών στην Ελλάδα ξεκίνησε τη 16η Μαρτίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που παρακολουθούν την εξέλιξη των δεικτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώνουν αυξητικές τάσεις στις ληστείες περιπτέρων, βενζινάδικων και φαρμακείων που παραμένουν ανοικτά παρά τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης. «Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες δεν χρησιμοποιούν όπλα αλλά απειλούν τα θύματά τους με μαχαίρια, κατσαβίδια και ό,τι άλλο βρίσκουν».

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν ένοπλες ληστείες σε σούπερ μάρκετ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, υποχρεώνοντας τη ΓΑΔΑ σε ανασχεδιασμό των μέτρων αστυνόμευσης. «Το θέμα έχει προσωρινά τουλάχιστον αντιμετωπιστεί», τόνισε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου. 

Ελεγχοι στις φυλακές

Στο μεταξύ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε, χθες, ότι κατά τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 639 έρευνες στις φυλακές όλης της χώρας. Κατασχέθηκαν πάνω από 700 γραμμάρια κάνναβης, πάνω από 50 μαχαίρια και αυτοσχέδια σουβλιά, 85 κινητά, 43 λίτρα αυτοσχέδιου αλκοόλ κ.ά. Τα περισσότερα ευρήματα ήταν στις φυλακές Κορυδαλλού και Ναυπλίου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή