Θεωρείο (08/04/20)

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού στην πατρίδα!

Με ένα μήνυμα σε πολύ ζεστό και πολύ προσωπικό τόνο, όπως συνηθίζει τελευταία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους ομογενείς των ΗΠΑ, που βιώνουν στον μέγιστο βαθμό τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα περισσότερο κρούσματα σε όλο τον πλανήτη.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, κάλεσε τους ομογενείς «να κρατήσουν επαφή με την Ελλάδα μέσω της νέας πλατφόρμας greecefromhome.com και να ταξιδέψουν νοερά στην πατρίδα». Καταλήγοντας δε, συνέστησε «υπευθυνότητα και πειθαρχία» για «να ξαναβρεθούμε, ενωμένοι και δυνατοί, το καλοκαίρι» –πού αλλού;– στην Ελλάδα.

Και μαθήματα ελληνικών

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και μία πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών. Σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής για τα παιδιά της ομογένειας.

Σύνθημα «κοντά ή μακριά είμαστε όλοι ένα». Την επόμενη, μάλιστα, εβδομάδα θα υπάρξει και νέα δράση με πρόγραμμα διαδικτυακών μαθημάτων για την ενίσχυση των γνώσεων στην ελληνική γλώσσα…

Κριτική στην ΟΝΝΕΔ

Διάλειμμα από τον κορωνοϊό για το αγαπημένο σπορ στην Ελλάδα: τη μικροπολιτική. Η ΟΝΝΕΔ δεν απολαμβάνει καθολική εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της Ν.Δ. Πολλοί  βουλευτές της πλειοψηφίας γκρινιάζουν πως ο πρόεδρός της δεν είναι σε επαφή με τους εκλεγμένους ανά Περιφέρεια βουλευτές –πλην βεβαίως εξαιρέσεων–  και ουσιαστικά λειτουργεί μονοδιάστατα στην τοποθέτηση των τοπικών στελεχών της γαλάζιας νεολαίας. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα, λένε άλλοι…

Η άγνωστη ιστορία για τον Τσιόδρα

Μία παλιά ιστορία με πρωταγωνιστή τον Σωτήρη Τσιόδρα που αποδεικνύει το ήθος του, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γιατρός Αντώνης Γαργαλιώνης. Συγκεκριμένα αναφέρει πως το 2010, ένα βράδυ καλοκαιριού, κάνοντας τότε ειδικότητα στο Παναρκαδικό Nοσοκομείο της Τρίπολης, ένας κύριος με… στρογγυλά γυαλιά που κυλούσε το καροτσάκι με μια ηλικιωμένη γυναίκα χτυπάει την πόρτα του μικροβιολογικού, ζητώντας βοήθεια. Ο κύριος ήταν ο Τσιόδρας και η κυρία ήταν η μητέρα του. Ο γιατρός εξιστορεί πως συνόδευσε τον κ. Τσιόδρα με τη μητέρα του στον έτερο γιατρό για να κάνει υπερηχογράφημα και συνεχίζει «με πολλή προσοχή άκουγε αυτά που έβλεπε ο γιατρός στην οθόνη και αφού βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μας ρώτησε τη γνώμη μας. Αφού με ευχαρίστησε, με καληνύχτισε, μου ευχήθηκε να έχω μια ήσυχη εφημερία και συνέχισε κυλώντας το καροτσάκι». Ο γιατρός κλείνει την αφήγηση: «Στο πρόσωπο αυτού του ανθρώπου με τις τόσες περγαμηνές, ο οποίος συστήθηκε ως συνάδελφος παθολόγος, δεν ζήτησε τραυματιοφορέα για να μεταφέρει τη μητέρα του, και την εμπιστεύθηκε στους τριαντάρηδες ειδικευόμενους της βάρδιας χωρίς να απαιτήσει να τη δει κάποιος ειδικός, τιμάται όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, που αθόρυβα και με επαγγελματισμό κάνει καθημερινά απλά τη δουλειά του». Και έχει απόλυτο δίκιο!

Και σύντομα… αχρείαστο

Σας έγραφα χθες πως έρχεται το νέο κυβερνητικό site που θα έχει συγκεντρωμένα όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τον κορωνοϊό. Το site είναι πλέον στον αέρα και μπορεί κάποιος να το βρει στη διεύθυνση covid19.gov.gr. Η ευχή είναι σύντομα ο ιστότοπος να είναι αχρείαστος, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα, καθώς και όταν αρθούν τα μέτρα οι επιπτώσεις θα είναι παρούσες…

Ο παλιός… κακός ΣΥΡΙΖΑ

Με τα κανάλια τα έχουν βάλει στην Κουμουνδούρου για την κάλυψη των θέσεων του κόμματος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως δεν καλύφθηκε επαρκώς αλλά αποσπασματικά. Ενδεικτική η ανάρτηση του βουλευτή του κόμματος Κώστα Ζαχαριάδη στο facebook. «Κανένα κανάλι δεν προέβαλε το σύνολο της συνέντευξης Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία από την πανδημία. Η ενημέρωση των πολιτών είναι στοιχείο δύναμης και ποιότητας μιας δημοκρατίας. Οι πολίτες ενημερώνονται και κρίνουν, τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί» έγραψε το μετριοπαθές κατά κοινή ομολογία στέλεχος. Iσως στον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν εν μέρει τα δίκια τους. Οσο ψάχνουν όμως για άλλοθι, είναι δεδομένο πως θα απομακρύνονται από τον στόχο της ανάκαμψης.

Σταθερά… αντιπολίτευση

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει σε κυβερνητικούς και όχι μόνο κύκλους, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, που δεν έχει βρει να πει ούτε… μισή καλή κουβέντα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από την εκλογή της μέχρι σήμερα. Αντίθετα, όλες οι ανακοινώσεις του και οι δημόσιες παρεμβάσεις του έχουν πάντα μία σαφή δόση αντιπολίτευσης, έστω και υποβόσκουσα. Ο Μίχαλος, πάντως, ξέρει από πολιτική και βρίσκει τον τρόπο να εκφράσει την κριτική του έστω και πίσω από τις γραμμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή