ΕΤΕ: σε εφαρμογή η αναστολή δόσεων δανείων

ΕΤΕ: σε εφαρμογή η αναστολή δόσεων δανείων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας με μέτρα διευκόλυνσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση, θέτει σε εφαρμογή η Εθνική Τράπεζα, δίνοντας τη δυνατότητα αναστολής των δόσεων του δανείου τους για έξι ή εννέα μήνες. Το πρόγραμμα αναστολής δόσεων που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα τίθεται σε άμεση εφαρμογή, δηλαδή από τις 7 Απριλίου, και εκτείνεται έως και τα τέλη του 2020 με επίκεντρο τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ήταν μέχρι σήμερα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της ΕΤΕ περιλαμβάνει:

1. Μέτρα διευκόλυνσης μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στο σύνολο των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει επηρεαστεί από την υγειονομική κρίση και υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, να μεταθέσουν την καταβολή μέρους ή και του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους, για την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020. Η διευκόλυνση θα δίνεται ύστερα από εξέταση του σχετικού αιτήματος και προβλέπει:

• Μετάθεση του συνόλου ή μέρους των δόσεων στο τέλος της διάρκειας του δανείου με

• Προσαύξηση των επόμενων δόσεων του δανείου ή/και

• Αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου.

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και αφορά τους κλάδους που περιγράφονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, για όλες τις συνεπείς επιχειρήσεις έχει εγκριθεί η ανανέωση όλων των ορίων χρηματοδότησης που λήγουν εντός του α΄ εξαμήνου έως το τέλος Ιουνίου 2020 με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διευκόλυνσης θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση, επικοινωνώντας τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον αρμόδιο υπεύθυνο πελατείας, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κατάστημα της τράπεζας.

2. Μέτρα διευκόλυνσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στις ΠΝΠ και στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, να μεταθέσουν την καταβολή του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους για την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, με αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου.

Παράλληλα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εγκρίνει ανανέωση όλων των ορίων χρηματοδότησης που λήγουν από την 1η Μαρτίου έως και τις 31 Μαΐου για τρεις μήνες από την ημερομηνία λήξης τους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Η ένταξη στα παραπάνω μέτρα γίνεται απλά και προϋποθέτει την υποβολή αιτήματος στην εφαρμογή internet banking ή mail στη διεύθυνση [email protected] χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη σε κατάστημα της τράπεζας.

3. Μέτρα διευκόλυνσης για ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες, δίνοντας τη δυνατότητα αναστολής καταβολής δόσεων μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 για όλους τους δανειολήπτες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας και έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος λόγω της υγειονομικής κρίσης, να ενταχθούν εφόσον επιθυμούν στο πρόγραμμα στήριξης. Οι ενδιαφερόμενοι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να υποβάλουν το αίτημά τους τηλεφωνικά στο 210-48.59.222, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική τα αιτήματα αυτά δεν θα εξυπηρετούνται από το δίκτυο καταστημάτων της για λόγους προστασίας των πελατών και των εργαζομένων της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή