Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/04/20)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιμένοντας αρόδο στον Αη Γιώργη

Οι εταιρείες κρουαζιέρας επιθυμούν να παραμείνουν τα πλοία τους στον ελλαδικό χώρο έως ότου ξεκινήσουν και πάλι τις δραστηριότητές τους. Αρκετά κρουαζιερόπλοια έχουν πραγματοποιήσει έως τώρα τον ανεφοδιασμό τους σε ελληνικά λιμάνια υπό το καθεστώς ολιγόωρης πλαγιοδέτησης για ανατροφοδότηση σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα, καθώς και για ασφαλή παράδοση αποβλήτων και λυμάτων. Τα «Celebration Constellation», «Seabourn Ovation», «Jewel of the Seas», «Costa Fortuna», «Aida Bella» έδεσαν στον Πειραιά για ολιγόωρο ανεφοδιασμό, ενώ, σύμφωνα με τον ΟΛΠ, την ίδια επιλογή έκαναν και το «Mein Schiff 6», το «Mein Schiff 5» και το «Aidablu», ενώ εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν και άλλα. Tα πλοία αυτά παραμένουν σε ενδεδειγμένα αγκυροβόλια στα ελληνικά ύδατα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν ασφαλές καταφύγιο και να πραγματοποιούν ολιγόωρη πλαγιοδέτηση σε λιμάνια μόνο όταν χρειάζονται προμήθειες και πάντοτε χωρίς καμία αποβίβαση. Μερικά από αυτά βρίσκονται αρόδο στον Αγιο Γεώργιο, το νησί νότια του Σουνίου.

Μπόνους στους εργαζομένους και προσλήψεις στα My Market

Αλλη μία μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ προχώρησε στη χορήγηση έκτακτης παροχής στους εργαζομένους της, οι οποίοι βρίσκονται στις θέσεις τους καθημερινά σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με τη ζήτηση να παραμένει υψηλή. Πρόκειται για την εταιρεία Μetro AEBEE (My Market και Metro cash&carry) η οποία ανακοίνωσε τη χορήγηση πρόσθετης αμοιβής στο προσωπικό της ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία προχώρησε και σε προσλήψεις 450 ατόμων οι οποίοι θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες στα καταστήματα My Market, στο ηλεκτρονικό κατάστημα της αλυσίδας και στα κέντρα διανομής της.

«Εκπτώσεις» από τη Forthnet σκέφτεται να ζητήσει η Wind

Τη στιγμή που ξεκινάει ο οικονομικός και νομικός έλεγχος της Forthnet από τα δύο funds (Duet, BC Partners) που διεκδικούν την εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η Wind εξετάζει να ζητήσει σημαντική μείωση του τιμήματος της σύμβασης με τη Forthnet. Πρόκειται για τα δικαιώματα που καταβάλλει η Wind στη Forthnet προκειμένου μέσα από τη δική της πλατφόρμα Wind Vision να προβάλει τα κανάλια Novasports. Ο λόγος είναι η μειωμένη απήχηση του αθλητικού περιεχομένου στους συνδρομητές της Wind Vision.

Με ισχυρή ρευστότητα η Aegean Airlines

Ισχυρή χαρακτηρίζει τη ρευστότητα και τη θέση στην αγορά της Aegean Airlines η HSBC, τοποθετώντας τη στις κορυφαίες προτιμήσεις από τον κλάδο. Δίνει σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή της αεροπορικής, με τιμή-στόχο τα 5,45 ευρώ, η οποία υποδηλώνει περιθώριο ανόδου άνω του 30%.  Οπως υπογραμμίζει η HSBC, η Aegean Airlines θα συνεχίσει να έχει θετικό «ταμείο» ακόμη και αν ο στόλος της παραμείνει καθηλωμένος στο έδαφος μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και στα τρία βασικά σενάρια της HSBC (ο στόλος να παραμείνει καθηλωμένος στο έδαφος μέχρι α) τον Μάιο, β) τον Ιούνιο, γ) τον Ιούλιο), ακόμα και αν υπάρξει μείωση δρομολογίων της τάξεως του 30%, του 50%, του 70% ή του 100%, η Aegean διατηρεί ισχυρό ταμειακό ισοζύγιο.

Η Κύπρος άντλησε 1,75 δισ. ευρώ

Σε 1,75 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το συνολικό ποσό που άντλησε η Κύπρος από τις αγορές, με την έκδοση δύο ευρωπαϊκών μεσοπρόθεσμων ομολόγων, 7ετούς και 30ετούς, το οποίο και θα διατεθεί για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών και την ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας, για την αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας. Πιο αναλυτικά, 1,25 δισ. ευρώ αντλήθηκε από το 7ετές με απόδοση κοντά στο 1,55% ή +165 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps, ενώ οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ. Από την έκδοση του 30ετούς αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ με απόδοση κοντά στο 2% ή +215 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps, με το βιβλίο προσφορών να διαμορφώνεται στο 0,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή του δανειακού προγράμματος για το 2020, αυξάνοντας τον στόχο άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές φέτος στα 5,5 δισ. ευρώ από 2,25 δισ. ευρώ πριν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή