Οι ΗΠΑ ξετυλίγουν το κουβάρι του Κατάρ

Οι ΗΠΑ ξετυλίγουν το κουβάρι του Κατάρ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία περί δωροδοκίας εκ μέρους της Ρωσίας και του Κατάρ για την ανάληψη των Παγκοσμίων Κυπέλλων ποδοσφαίρου του 2018 και του 2022 αντιστοίχως θεωρήθηκαν επαρκή για την κατάθεση στις αμερικανικές δικαστικές αρχές επίσημης καταγγελίας κατά μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Ο λόγος πλέον περνά στον Αμερικανό εισαγγελέα.

Η αμαρτωλή διαδικασία του Δεκεμβρίου του 2010, με τις ευλογίες του τότε προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας Ζεπ Μπλάτερ, είχε εξαρχής ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, τόσο για τη ταυτόχρονη απόφαση για δύο διοργανώσεις, πράγμα πρωτοφανές, όσο και για την επιλογή δύο χωρών με αμφιλεγόμενο ιστορικό προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υποψήφιες για τη διοργάνωση του 2022 ήταν και οι ΗΠΑ. Αφού εκθρόνισαν με τις έρευνές τους τον Μπλάτερ, οι Αμερικανοί δεν εγκατέλειψαν ποτέ την προσπάθεια αποκάλυψης του παρασκηνίου της επιλογής εκείνης, και προχθές το απόγευμα (τοπική ώρα) οι τοπικές αρχές στη Νέα Υόρκη κατέθεσαν καταγγελία στην αμερικανική Δικαιοσύνη για συγκεκριμένα ονόματα και ποσά δωροληψίας μεταξύ των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.

Μεταξύ των κατηγορουμένων περί δωροληψίας είναι ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας της Βραζιλίας, Ρικάρντο Τεϊσέιρα, που φέρεται να πληρώθηκε για να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ, όπως και ο αποθανών Νικολάς Λεός, ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA. Ετερος πρώην αντιπρόεδρος, ο Τζακ Γουόρνερ, φέρεται να πήρε 5 εκατ. δολάρια από τη Ρωσία για το 2018, ενώ άλλο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, ο Ραφαέλ Σαλγέρο φέρεται να έλαβε 1 εκατ. δολάρια από τους Ρώσους.

Οι Αμερικανοί προσπαθούν εδώ και καιρό να επιτύχουν την έκδοση των Τεϊσέιρα και Γουόρνερ, αλλά χωρίς επιτυχία, ενώ ο Σαλγέρο έχει μπλεξίματα και με τη Δικαιοσύνη της πατρίδας του, της Γουατεμάλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή