#Stayhome Σταμάτης Ζάννος: Είναι μια παύση για να κάνουμε όνειρα και σχέδια

#Stayhome Σταμάτης Ζάννος: Είναι μια παύση για να κάνουμε όνειρα και σχέδια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σταμάτης Ζάννος έχει μεταμορφωτικές ικανότητες επί του χώρου. Παίρνει άδειες αίθουσες μουσείων και σχεδιάζει τις ομορφότερες εκθέσεις. Για εμάς είναι αδύνατο να δουλέψουμε με αόρατες γραμμές, όμως εκείνος μπορεί να οραματιστεί ακόμη και την τελευταία λεπτομέρεια ενός πράγματος που βρίσκεται ακόμα στο χαρτί. «Μη νομίζεις, τώρα που είμαστε όλοι κλεισμένοι σπίτι είναι τεράστια ανακούφιση ότι μπορώ να δραπετεύω με το μυαλό μου και να βρίσκομαι μέσα σε ένα από τα μελλοντικά επαγγελματικά μου εγχειρήματα», μου λέει από το τηλέφωνο. «Είναι ένας πολύτιμος μηχανισμός που ανέπτυξα για τη δουλειά, αλλά φαίνεται χρήσιμος τώρα».

Πώς του φαίνεται η τηλεργασία; «Είχα μάθει να συναντώ συνεργάτες από κοντά και να μιλάμε για τις εκθέσεις και τα υπόλοιπα πρότζεκτ. Τώρα όλα γίνονται διά του Διαδικτύου και του τηλεφώνου. Για μένα, που δεν έκανα οικογένεια, οικογένειά μου έγιναν οι άνθρωποι που δουλεύουμε μαζί. Δεν τους είδα ποτέ σκέτα ως συναδέλφους, ούτε ψυχρά οικονομικά, ως πελάτες. Το σημαντικό είναι πως όλοι σκεπτόμαστε ότι κάποια στιγμή ο περιορισμός θα σταματήσει και όλα αυτά που τώρα ετοιμάζουμε θα πάρουν σάρκα και οστά. Σημασία έχει, λοιπόν, ότι και μέσα σε αυτή την παύση υπάρχουν όνειρα και σχέδια και πράγματα που θα κάνουμε όταν μπορέσουμε.

#Stayhome Σταμάτης Ζάννος: Είναι μια παύση για να κάνουμε όνειρα και σχέδια-1

Λήψη από την τελευταία έκθεση που σχεδίασε, τις «Υφάνσεις».

»Ζούμε μια τρέλα, είναι η αλήθεια, αλλά χαίρομαι για κάτι: η πολιτεία κατάφερε να χειριστεί άριστα το ζήτημα και έτσι κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Στην Ελλάδα, όπου όλοι βρίζουμε το κράτος, είναι μεγάλο κέρδος. Πρόσωπο-κλειδί σε αυτή τη διαδικασία της ανάκτησης της εκτίμησης είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας. Είναι βαθιά συγκινητικός και πιστεύω πως, όταν όλα τελειώσουν, αυτός, που τόσα μας προσέφερε, θα επιστρέψει στα στενά επιστημονικά του καθήκοντα και δεν θα τον ξανακούσουμε, διότι το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι η δημόσια έκθεση. Να ένα θαυμάσιο παράδειγμα ανθρώπου».

Αλλο σημαντικό στοιχείο για τον Σταμάτη Ζάννο είναι ότι η ελληνική κοινωνία, που τόσο ταλαιπωρήθηκε με την κρίση, κατάφερε και χρησιμοποίησε τα αποθέματα υπομονής και σοφίας για να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση: «Βλέπω πως ο κόσμος έχει προσαρμοστεί. Θα σας πω τι μου κάνει εντύπωση: όταν δεν υπάρχει αυστηρός έλεγχος, ο Ελληνας κάνει του κεφαλιού του. Οταν όμως ανακοινωθούν αυστηροί κανόνες, τότε τους σέβεται χωρίς μεγάλη προσπάθεια».

Ο χρόνος του στο σπίτι περνάει με τζαζ που ακούει από το Διαδίκτυο – από τον ελβετικό διαδικτυακό σταθμό SwissRadioJazz. Διαβάζει Πολ Οστερ και παρακολουθεί βρετανικές αστυνομικές σειρές στο Netflix. Καλύτερη, όμως, παρέα είναι η κατάλευκη γάτα του, η Κόκα, που χαίρεται τρομερά διότι το αφεντικό της είναι διαρκώς στο σπίτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή