Ντ. Σασόλι: «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης»

Ντ. Σασόλι: «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι το Eurogroup πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι «τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε το νέο σχέδιο ανοικοδόμησης», έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης του οποίου θα μοιραστούμε το κόστος για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» πρότεινε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και αναγνώρισε: «Αυτό θα χρειαστεί πολλά χρήματα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι περιορισμένος και δεν θα είναι επαρκής. Πρέπει να βρούμε νέους, έκτακτους και αμοιβαίους τρόπους για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του».

Περαιτέρω ανέδειξε πως «δεν είναι θέμα μόνο αλληλεγγύης μεταξύ μας, αλλά και κοινό συμφέρον όλων μας, λαμβάνοντας υπόψη πόσο βαθύτατα διασυνδεδεμένες είναι οι οικονομίες μας» και σημείωσε ότι η κατάρρευση μίας χώρας θα είχε αναπόφευκτα δραματικές συνέπειες σε όλες τις υπόλοιπες.

Σε δήλωσή του μετά τη χθεσινοβραδινή άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Νταβίντ Σασόλι υπογράμμισε την ανάγκη «να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες αυτής της κρίσης και να μην βρεθούμε ανίκανοι να αντιδράσουμε».

Σκιαγραφώντας τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, τόνισε ότι «οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις μας, οι οικογένειές μας, οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν για την αβεβαιότητα που φέρνει το μέλλον, καθώς σε όλες τις χώρες αυτή η κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία θα καταστρέψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Επικαλούμενος τη χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ανέφερε ότι 2,5 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα βιώσουν τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Πόσοι εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν στην Ευρώπη, διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Έχουμε χρέος να τους προστατεύσουμε, στο βορρά, στο νότο, στην ανατολή και τη δύση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δράση της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις της ήταν στο ύψος το περιστάσεων.

«Σκεφτείτε τη "χαλάρωση" των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στις χώρες μας να παρέμβουν με δραστικά μέτρα προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και πολίτες» ανέφερε σχετικά. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και σε άλλα «σημαντικά μέτρα» που έχει εφαρμόσει η ΕΕ: «υποστήριξη στα εθνικά συστήματα για τον περιορισμό της ανεργίας (SURE), βελτίωση των όρων χρήσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τις χώρες που επιθυμούν να τον χρησιμοποιήσουν, επαναχρηματοδότηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), καθώς και τον "μπαζούκα" της ΕΚΤ για τη ρευστότητα των τραπεζών και την εξαγορά δημόσιων και ιδιωτικών ομολόγων».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή παρατήρησε όπου η Ευρώπη επενέβη, οι απαντήσεις ήταν αδύναμες ή ανύπαρκτες και τόνισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να αναλάβουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να δείξουν πίστη στη δύναμη της Ευρώπης, η οποία έχει εξασφαλίσει 70 χρόνια συνεργασίας και ειρήνης, όπως συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να επενδύσουμε στο κοινό μας μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή