Κυρ. Μητσοτάκης: Μας έχετε βγάλει ασπροπρόσωπους

Κυρ. Μητσοτάκης: Μας έχετε βγάλει ασπροπρόσωπους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια τηλεδιάσκεψη με ιδιαίτερη σημειολογία πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην οθόνη απέναντί του βρίσκονταν στελέχη των μονάδων εντατικής θεραπείας πέντε μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, ο Απόστολος Αρμαγανίδης από το «Αττικόν», η Αναστασία Κοτανίδου από τον «Ευαγγελισμό», η Αντωνία Κουτσούκου από το νοσοκομείο «Σωτηρία», η Ελένη Γκέκα από το ΑΧΕΠΑ και η Μηλίτσα Μπιτζάνη από το «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση των κύριων αναγκών που έχουν οι ΜΕΘ, προκειμένου να προχωρήσει η ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις υλικοτεχνικές υποδομές και το έμψυχο δυναμικό που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση, και πέραν της νόσου COVID-19.

Ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του συνεχάρη και ευχαρίστησε τους εντατικολόγους για την ανυπολόγιστη προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προσθέτοντας: «Μας έχετε βγάλει ασπροπρόσωπους και έχετε εμπνεύσει συνολικά με τη δουλειά σας μια νέα εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «η δική μας η δουλειά είναι να σας παρέχουμε όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας σωστά», υπογραμμίζοντας πως σκοπός της πολιτείας είναι «να αφήσουμε πίσω μας μια ουσιαστική παρακαταθήκη, για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση».

Οι εντατικολόγοι από την πλευρά τους στάθηκαν στην ανάγκη αύξησης των μόνιμα διαθέσιμων κλινών και ενίσχυσης των ΜΕΘ με εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Η αύξηση της δυναμικότητας, πρόσθεσαν, θα επιτρέψει στις Μονάδες να δέχονται ασθενείς προτού η επιδείνωση της υγείας τους καταστήσει απολύτως αναγκαία την εντατική θεραπεία, αναβαθμίζοντας την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων. «Σε αυτή την περίπτωση δεν θα παίρναμε μόνο τα πολύ βαριά περιστατικά, θα παίρναμε και αυτά τα οποία έχουν και μεγαλύτερη ελπίδα να γίνουν καλά, γιατί θα τα παίρναμε πολύ νωρίτερα», σημείωσε η κ. Κοτανίδου.

Επισημάνθηκε επίσης πως είναι σημαντικό να θεσπιστούν εκπαιδευτικά προγράμματα για νοσηλευτές που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ και κίνητρα ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μην εγκαταλείπει τις Μονάδες για άλλες κλινικές. Εγινε ακόμη αναφορά στις επιπτώσεις του brain drain, καθώς νεαροί Ελληνες γιατροί έχουν δεχθεί θέσεις στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή