Κορωνοϊός: Ερευνες και δοκιμές με φάρμακο κατά πνευμονικής ίνωσης

Κορωνοϊός: Ερευνες και δοκιμές με φάρμακο κατά πνευμονικής ίνωσης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φάρμακο κατά της πνευμονικής ίνωσης, που άρχισε να αναπτύσσεται πριν από μερικά χρόνια από την ερευνητική ομάδα του τμήματος πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ, ενδέχεται να είναι αποτελεσματικό για την καταστολή αρκετών επικίνδυνων συμπτωμάτων του νέου ιού COVID-19. Η ουσία sobetirome μιμείται τις επιδράσεις της θεραπείας με θυρεοειδή ορμόνη, θεραπεύοντας τις ουλές και βελτιώνοντας τη λειτουργία των κυττάρων στους πνεύμονες, δίχως να έχει τοξικές παρενέργειες στην καρδιά και στους σκελετικούς μυς. Ο πνευμονολόγος δρ Ναφτάλι Καμίνσκι ανακάλυψε πως το φάρμακο ενδέχεται να καταπολεμά το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσφορίας που παρατηρείται συχνά σε ασθενείς του κορωνοϊού, και η ερευνητική ομάδα του δημιουργεί πλέον τις βάσεις για περισσότερες κλινικές δοκιμές, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί η ελπιδοφόρα παρατήρησή του.

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσφορίας (ARDS) είναι ένα από τα πιο απειλητικά συμπτώματα του COVID-19, καθώς οδηγεί σε διαρροή υγρού στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο. «Η αποτελεσματικότητα του sobetirome στα πειράματα που κάναμε σε ποντίκια που υποφέρουν από ARDS είναι πραγματικά εκπληκτική», δήλωσε ο δρ Καμίνσκι, συμπληρώνοντας πως παρατηρείται σημαντική και άμεση βελτίωση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Οι επιπτώσεις του φαρμάκου σε ανθρώπους με COVID-19 δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί, ωστόσο πρόσθεσε πως μόλις εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, η ομάδα θα στραφεί άμεσα σε δοκιμές και στην έγκριση της ουσίας από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Οι δοκιμές σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που πάσχουν από κορωνοϊό θα γίνουν στο νοσοκομείο Yale New Haven αλλά και στην Ελλάδα, με συνεργάτη τον δρα Αργύρη Τζουβελέκη, πρώην μεταδιδακτορικό φοιτητή στο Γέιλ και νυν αναπλ. καθηγητή ιατρικής στο Παν. Πατρών. Η ουσία sobetirome έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους και είναι γνωστό πως είναι ασφαλής για το ανθρώπινο σώμα, γεγονός που θα επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης του φαρμάκου για τον COVID-19, εάν οι αρχικές παρατηρήσεις επιβεβαιωθούν. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο διαθέτει άφθονες ποσότητες του φαρμάκου για δοκιμές, καθώς μια εταιρεία βιοτεχνολογίας από την Καλιφόρνια που είχε προγραμματίσει να αναπτύξει το φάρμακο για διαφορετική χρήση επέστρεψε το απόθεμά της στο Γέιλ λόγω των συνθηκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή