Τίτλοι τέλους για Μπέρνι Σάντερς

Τίτλοι τέλους για Μπέρνι Σάντερς

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρσή του από την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου ανακοίνωσε χθες ο Μπέρνι Σάντερς. Η απόφαση του 78χρονου γερουσιαστή Βερμόντ έριξε την αυλαία σε μια δυναμική πολιτική εκστρατεία πέντε χρόνων, που ξεκίνησε με τη διεκδίκηση του χρίσματος απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον το 2016 και συνεχίστηκε με τη φετινή αναμέτρησή του με τον Τζο Μπάιντεν. Ρίχνοντας το σύνθημα για μια «πολιτική επανάσταση» απέναντι στο κατεστημένο όχι μόνο των Ρεπουμπλικανών, αλλά και των Δημοκρατικών, ο Σάντερς έγινε ο πρώτος υποψήφιος μεγάλου κόμματος που διεκδίκησε με αξιώσεις το προεδρικό χρίσμα στο όνομα ενός «δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Ακόμη και προτού ανασταλεί, ουσιαστικά, η μάχη των προκριματικών εκλογών λόγω της επιδημίας του COVID-19, ήταν σαφές ότι ο αριστερός γερουσιαστής δεν είχε καμία τύχη. Ο Μπάιντεν όχι μόνον είχε εξασφαλίσει ευρύ προβάδισμα στους αντιπροσώπους για το συνέδριο των Δημοκρατικών που θα δώσει το προεδρικό χρίσμα, αλλά και είχε δημιουργήσει μια ακατανίκητη δυναμική ύστερα από τις πειστικές, διαδοχικές νίκες του σε αρκετές πολιτείες. Ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας ήταν οι προχθεσινές εκλογές στο Ουισκόνσιν, οι οποίες διεξήχθησαν σε πείσμα των περιοριστικών μέτρων. Αν και τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, το επιτελείο του Σάντερς γνώριζε προτού ακόμη κλείσουν οι κάλπες ότι ο Μπάιντεν επικράτησε με διαφορά.

Τα πράγματα είχαν ξεκινήσει με καλούς οιωνούς για τον Σάντερς στις πρώτες προκριματικές εκλογές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, όταν ο Μπάιντεν έμοιαζε να βρίσκεται στα σχοινιά και ο γερουσιαστής Βερμόντ φάνταζε για μια περίοδο ως φαβορί στην κούρσα της διαδοχής. Η αντεπίθεση του Μπάιντεν άρχισε με τη νίκη του στις εκλογές της Νότιας Καρολίνας, στα τέλη Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά, το κατεστημένο του κόμματος, που είχε θορυβηθεί από το ενδεχόμενο επικράτησης του Σάντερς, στοιχήθηκε πίσω του και οι υπόλοιποι μετριοπαθείς υποψήφιοι αποσύρθηκαν από την κούρσα, προσφέροντάς του υποστήριξη. Η ευρεία επικράτησή του στις εκλογές της Σούπερ Τρίτης, στις 3 Μαρτίου, έγειρε την πλάστιγγα αποφασιστικά προς την πλευρά του. Η χαριστική βολή για τον Σάντερς ήταν στον επόμενο γύρο, όταν απέτυχε να νικήσει στη μεγάλη βιομηχανική πολιτεία του Μίσιγκαν. Εκτοτε, η απόσυρσή του ήταν απλώς θέμα χρόνου.

Σημαντικό ρόλο στην αποτυχία του Σάντερς ήταν η αδυναμία του να εξασφαλίσει σοβαρή υποστήριξη από τους μαύρους ψηφοφόρους. Αλλά ο κυριότερος παράγοντας, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος, εντοπίζεται στο ότι ο Μπάιντεν έπεισε την πλειοψηφία των Δημοκρατικών ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πολιτικοί αναλυτές αναγνωρίζουν, ωστόσο, στον Σάντερς ότι στην πορεία των πέντε τελευταίων ετών κατάφερε να ωθήσει σε πιο αριστερές κατευθύνσεις τη βάση του κόμματος. Βασικές θέσεις του, όπως η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, η καθολική ασφάλιση και η δωρεάν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, βρίσκουν ευρεία ανταπόκριση στο κοινωνικό σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή