Ενίσχυση εσόδων και κερδών για τη Sunlight εντός του 2019

Ενίσχυση εσόδων και κερδών για τη Sunlight εντός του 2019

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση εσόδων και κερδών παρουσίασε ο όμιλος Sunlight το 2019. Τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 180,18 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 66%. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) σημείωσαν αύξηση 12,9% φτάνοντας τα 19,66 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 10,1 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 2,7%.

Η σημαντική αύξηση των εσόδων είναι κυρίως αποτέλεσμα της σταδιακής αποκατάστασης της παραγωγικής μονάδας της εταιρείας, η οποία είχε καταστραφεί από πυρκαγιά τον Μάιο του 2018. Η εταιρεία αποκατέστησε σταδιακά την παραγωγικότητά της και από 40% που ήταν στο τέλος του 2018, ανήλθε στο 100% το καλοκαίρι του 2019. Σαφώς οι χρήσεις δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες.

Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA, εξαιρουμένων των έκτακτων πιστώσεων/χρεώσεων, σημείωσαν αύξηση 34,5%. Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 14,9 εκατ. ευρώ έναντι 11,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018. Η εταιρεία το 2019 είχε (λογιστικό) κέρδος ασφαλιστικής αποζημίωσης 8,4 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα ανέφερε (λογιστική) ζημία 1,1 εκατ. ευρώ σχετιζόμενη με την καταστροφή του 2018.

Επίσης, ο όμιλος Sunlight στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κατάφερε να μειώσει τον δανεισμό κατά 10,6% στα 94,4 εκατ. ευρώ και τον καθαρό δανεισμό κατά 6% στα 86,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 58,0 εκατ. ευρώ, διευρυμένη κατά 19,2% σε σχέση με εκείνη της προπερασμένης χρονιάς.

Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ως ορόσημο το 2019, πρώτον επειδή κατάφερε να επαναφέρει το σύνολο των δραστηριοτήτων της προ της καταστροφής του 2018, δεύτερον επειδή εισήλθε στην αγορά «έξυπνων» μπαταριών λιθίου (μέσω της σειράς Li.ON FORCE), ενώ ταυτόχρονα εισήλθε στην αμερικανική αγορά.

«Το 2019 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την εταιρεία αφού επανήλθαμε πλήρως μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2018», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ρόμπυ Μπουρλάς. «Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ για τα παγκόσμια δεδομένα», πρόσθεσε, «όχι μόνο δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών στον κόσμο, αλλά επαναφέραμε και το σύνολο των πελατών μας».

Αναφορικά με τη διείσδυση στις ΗΠΑ, η διοίκηση της Sunlight επισημαίνει ότι η έναρξη λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας μπαταριών στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας θα συντελεστεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 και ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας θα προσδώσει στον όμιλο ταχύτητα παραδόσεων ενώ θα του επιτρέψει να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους Αμερικανούς πελάτες.

Για το 2020 η εταιρεία κρατάει επιφυλακτική έως απαισιόδοξη στάση. «Η προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας σε χαμηλότερα μεγέθη και εσχάτως η πανδημία του COVID-19 διαμορφώνουν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις», αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις. Η διοίκηση της εταιρείας χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητη την τάση για αύξηση της ηλεκτροκίνησης στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), αλλά το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον δημιουργεί εμπόδια στην ανέφελη συνέχιση της ανοδικής πορείας των τελευταίων ετών.

Η διοίκηση της Sunlight θεωρεί ότι για το μεγαλύτερο τμήμα του 2020 η ζήτηση για βιομηχανικές μπαταρίες θα απέχει από τα υψηλά των προηγούμενων ετών, για να αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του έτους.

Εξάλλου, καταλήγει η αναφορά, «οι συνθήκες που διαμορφώνονται ως απόρροια του COVID-19 είναι πρωτόγνωρες, οι δε συνέπειες ιδιαιτέρως δύσκολο να εκτιμηθούν». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή