Tο μυστήριο με τη Φλόγα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες θα διοργάνωναν Ολυμπιακούς Αγώνες. Ομως, αμέσως μετά την αναβολή φάνηκε ότι αυτό θα ήταν αδύνατον, καθώς ο νέος κορωνοϊός έχει δείξει τα… δόντια του και στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου». Οι Ιάπωνες κλείνουν τη μία αθλητική εγκατάσταση μετά την άλλη, ενώ έκρυψαν την Ολυμπιακή Φλόγα προκειμένου να αποτρέψουν τις επισκέψεις του κοινού.

Η πανδημία του ιού COVID-19 έχει αλλάξει και τη… ροή του παγκόσμιου αθλητισμού. Για πρώτη φορά αναβλήθηκαν Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ για πρώτη φορά οι φίλαθλοι δεν μπορούν να δουν την Ολυμπιακή Φλόγα, καθώς μόνο οι ιθύνοντες του «Τόκιο 2020» γνωρίζουν πού βρίσκεται. Το Φως από τη γη της Αρχαίας Ολυμπίας αναμένεται να το χρησιμοποιήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ως σύμβολο αναγέννησης. Οι διοργανωτές όμως, προκειμένου να αποτρέψουν τις επισκέψεις και τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, αποφάσισαν να μην αφήσουν τη Φλόγα σε κοινή θέα. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί πότε και πού θα εμφανιστεί και πάλι το σύμβολο της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης. «Η Φλόγα θα φυλαχθεί σε άγνωστη, για το ευρύ κοινό, τοποθεσία προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση των ανθρώπων που θα επιθυμούσαν να τη δουν και να τη φωτογραφίσουν», δήλωσαν.

Με επτά περιοχές της Ιαπωνίας αλλά και την πρωτεύουσα της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αποφάσισε να κλείσουν μέχρι και τις 6 Μαΐου βασικές αθλητικές εγκαταστάσεις, στις οποίες προετοιμάζονται οι Ιάπωνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το Εθνικό Προπονητικό Κέντρο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2008 και σε αυτό προπονούνται αθλητές του τζούντο, της πάλης αλλά και του μπάντμιντον.

Και οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις όμως ενδέχεται να τεθούν στη διάθεση των υγειονομικών αρχών εφόσον κριθεί απαραίτητο. Οι Αρχές της χώρας έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε νοσοκομεία, προκειμένου σε αυτά να νοσηλευτούν ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου.  

Στο μεταξύ, η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021 έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους διοργανωτές. Ενα από τα βασικότερα είναι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ηδη, η Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020» έχει αρχίσει να αναζητεί γραφεία για να στεγαστούν οι εργαζόμενοί της, καθώς η εκμίσθωσή τους λήγει μετά τον Σεπτέμβριο του 2020. Η έδρα του «Τόκιο 2020» βρίσκεται στην πλατεία Harumi Triton, αλλά κάποιες υπηρεσίες θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλα κτίρια όπου θα παραμείνουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021. Βέβαια, προς το παρόν, όλοι οι εργαζόμενοι για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων εργάζονται από το σπίτι τους, καθώς ο φονικός ιός εξαπλώνεται στην Ιαπωνία. 

Ο ιός COVID-19 έχει αναγκάσει την πλειονότητα των αθλητών να σταματήσουν τις προπονήσεις, καθώς στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν κλείσει τα προπονητικά κέντρα υπό τον φόβο της εξάπλωσης της πανδημίας. Οι πρωταθλητές προσπαθούν να μείνουν σε καλή φυσική κατάσταση αλλά, όπως έχουν δηλώσει κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού, αυτό που προέχει είναι η υγεία. Πολλοί είναι και οι πρωταθλητές που έχουν σταματήσει τις προπονήσεις και ως εθελοντές βοηθάνε τις υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή