Ειδικά μέτρα για το βιβλίο ζητούν οι εκδότες

Ειδικά μέτρα για το βιβλίο ζητούν οι εκδότες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ελπίδα η χθεσινή βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης να έχει καλύτερη κατάληξη σε σύγκριση με τη μαραθώνια και ατελέσφορη διάσκεψη του Eurogroup, οι επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού, που πληγώθηκε από τον κορωνοϊό, περιμένουν να δουν την ευαισθησία της Ε.Ε. να μεταφράζεται σε πράξη.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα προστεθούν στους πόρους που θα διαθέσουν ατομικά τα ευρωπαϊκά κράτη για τον πολιτισμό. Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Οικονομικών ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ για την «ελεύθερη αγορά» του πολιτισμού, αλλά οι ανακοινώσεις δεν φαίνεται να ικανοποίησαν όλους τους κλάδους και συγκεκριμένα τον χώρο του βιβλίου. Είναι γεγονός ότι το «ανοσοποιητικό» σύστημα του βιβλίου είναι καταβεβλημένο εξαιτίας της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της απουσίας ενός Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Το ελληνικό πακέτο των 15 εκατομμυρίων ευρώ περιελάμβανε ορισμένα μέτρα για το βιβλίο, αλλά η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου επισημαίνει ότι αρκετά από αυτά αφορούν πάγιες δεσμεύσεις του ΥΠΠΟ. Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά η βιομηχανία του βιβλίου είναι από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη σε οικονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών, τα έσοδα από τις πωλήσεις βιβλίων (λογοτεχνικά, δοκίμια, επιστημονικά) κυμαίνονται στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ (τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι του 2018). Ετσι, η Ομοσπονδία απέστειλε πριν από μερικές ημέρες μια επιστολή στους υπουργούς Πολιτισμού της Ε.Ε., την οποία συνυπογράφει η ΕΝΕΛΒΙ, με την οποία ζητούν, μεταξύ άλλων, στήριξη του κλάδου μέσα από το πρόγραμμα «Creative Europe», παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του βιβλίου και αγορά βιβλίων από τις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες.

Η τελευταία πρόταση είναι ένα πάγιο αίτημα των εκδοτών βιβλίου και μια δράση που είχε ατονήσει τα χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα πολλές βιβλιοθήκες να μην μπορούν να ανανεώσουν το περιεχόμενό τους. Βέβαια, για να προχωρήσει κάτι τέτοιο, χρειάζεται η συνεργασία του ΥΠΠΟ με τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών. Ενα όργανο που θα μπορούσε να γεφυρώσει τα συναρμόδια υπουργεία και να συντονίσει δράσεις και ενέργειες θα ήταν τώρα απαραίτητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή