Τρωικός Πόλεμος και περί ιατρικής

Τρωικός Πόλεμος και περί ιατρικής

Κύριε διευθυντά

Την Παρασκευή 3/4/2020 φιλοξενήσατε μια έξοχη φωτογραφία από την ερυθρόμορφη κύλικα του ζωγράφου Σωσία, που δείχνει εικόνα από τον Τρωικό Πόλεμο με δύο μαχητές να δένει ο ένας την πληγή του άλλου.

Δεν αναφέρετε ότι οι δύο μαχητές ήταν ο Αχιλλέας που έδενε την πληγή του Πατρόκλου. Ο Αχιλλέας είχε μεγαλώσει δίπλα στον κένταυρο Χείρωνα στο Πήλιο που ήταν,  ας  μου επιτραπεί  η έκφραση,  το πρώτο  πανεπιστήμιο στην αρχαιότητα. Ο Χείρων δίδασκε και  ιατρική  όπου έμαθε ο Αχιλλέας όπως άλλωστε και  ο Ασκληπιός, ο θεός της ιατρικής, που τον άφησε ο πατέρας του ο Απόλλων.

Στον Τρωικό Πόλεμο έγινε και η πρώτη χειρουργική επέμβαση, το καθάρισμα της πληγής  του Φιλοκτήτη από τσίμπημα οχιάς  που η πληγή εξέπεμπε μεγάλη δυσοσμία. Τον χειρούργησε ο Μαχάων, ο γιος του Ασκληπιού, που συμμετείχε σαν γιατρός στον Τρωικό Πόλεμο μαζί με τον αδερφό του Ποδαλείριο.

Κωνσταντινος Λ. Μπουραντας, Καθηγητής  Παθολογίας – Αιματολογίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή