Κέρδη κατέγραψαν οι διεθνείς αγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι διεθνείς αγορές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σύντομη μόνον ανάσα ανακούφισης προσέφερε στην πετρελαϊκή αγορά η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Εν αναμονή της απόφασης, η αισιοδοξία των επενδυτών έδωσε ώθηση στον «μαύρο χρυσό», ιδίως στην αρχή της χθεσινής ημέρας. Τα κέρδη της αγοράς μετριάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του αμερικανικού αργού, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 55% από την αρχή του έτους. Στο τέλος της ημέρας, όμως, και εν αναμονή της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Ενέργειας του G20, το πετρέλαιο υποχώρησε ξανά. Σήμερα πρόκειται να συζητηθεί με λεπτομέρειες ο ρόλος των χωρών του G20 και ιδίως των ΗΠΑ στην αγορά πετρελαίου. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι η περικοπή της παραγωγής στις ΗΠΑ θα συμβεί «αυτομάτως».

Ευφορία επικράτησε χθες στα αμερικανικά χρηματιστήρια για τέταρτη συναπτή μέρα, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης 2,3 δισ. δολαρίων για τις εταιρείες και τις τοπικές κυβερνήσεις. Μάλιστα, η είδηση ήταν τόσο ενθαρρυντική, που κατάφερε να επισκιάσει την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ. Σημειώνεται πως η αμερικανική αγορά εργασίας μετράει μέσα σε τρεις εβδομάδες 16 εκατ. ανέργους. Πριν από τη λήξη της συνεδρίασης χθες, ο δείκτης Dow Jones σημείωνε κέρδη 1,50%, ο δείκτης S&P 1,55% και ο Nasdaq βρισκόταν επίσης στο πράσινο. «Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη ζημία στην οικονομία –που φαίνεται από τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας–, ενώ αντιθέτως μπορεί κανείς να αντιληφθεί ευκολότερα την ανταπόκριση της Fed», σχολίασε στο Bloomberg ο Κρις Λόου, επικεφαλής οικονομολόγος της FHN Financial, δικαιολογώντας τα κέρδη των χρηματιστηρίων παρά την τεράστια αύξηση της ανεργίας.

Επίσης, θετική ήταν η εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της αισιοδοξίας πως η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα κατέληγε σε κοινή απόφαση για τη στήριξη των χωρών του ευρώ. Με άνοδο της τάξης του 1,57% έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με 2,9% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου και με 2,24% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης. Με κέρδη έκλεισαν και τα χρηματιστήρια του Μιλάνου, του Παρισιού και της Μαδρίτης. Καλύτερες ήταν και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, όσο η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία άφηναν να εννοηθεί ότι θα παρατείνουν τα μέτρα καραντίνας, ώστε να καταστείλουν τη μετάδοση του ιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή