Ένα χάδι κι ένα ευχαριστώ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εστιατόρια Cookoovaya, Travolta και Basegrill μαγειρεύουν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων αναφοράς για τον Covid – 19 σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στέκονται ανώτεροι των περιστάσεων, δεν είναι οι αναδουλειές που ενεργοποίησαν το αίσθημα αλληλεγγύης τους. Η ομάδα των εστιατορίων Cookoovaya, Travolta και Basegrill με την δημιουργία του Wise Food Stories – τον θεσμό που πραγματεύεται θέματα που σχετίζονται με το φαγητό και υποστηρίζει την ελληνική παραγωγή και τη συνεισφορά της στην κοινωνία, θέλησαν να μας συστήσουν τα σπάνια, να διαφυλάξουν το ελληνικό DNA, να προσφέρουν ανιδιοτελώς. Χωρίς ανακοινώσεις εδώ και καιρό, κάθε εβδομάδα προσφέρουν φαγητό στην Κιβωτό του Κόσμου, τον Εθελοντικό ΜΚΟ Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, ενώ ήδη από το Σεπτέμβριο τα τρία εστιατόρια μαζί με το Hoocut παρέχουν σταθερά ένα χρηματικό ποσό για την σίτιση προσφύγων στην ΜΚΟ Human Rights 360.

Δεδομένων των συνθηκών και με σύνθημα το #cook4heroes ανακοίνωσαν πως σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων θα μαγειρεύουν τρεις φορές την εβδομάδα για το προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς προσφέροντάς τους αυτό που μπορούν, ένα καλομαγειρεμένο πιάτο φαγητό για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Η πρωτοβουλία τους βρήκε την υποστήριξη του Δήμου και των εταιρειών Super Market «ΚΡΗΤΙΚΟΣ», «Φλωρίδης», «Νασόπουλος», «Κιβωτός του Δήμου», «Ευγενία Ιωάννα Κατσαρού» και «Bbpackaging», που είναι χορηγοί πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας, όλων των απαραίτητων.

Ο Δήμος ανέλαβε την επικοινωνία με τα νοσοκομεία για να στηθεί το δίκτυο και να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και ασφαλής μεταφορά. Με την βοήθεια ειδικών έστησαν την κουζίνα τους ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Στην κουζίνα βρίσκονται πέντε μάγειρες, οι Βαγγέλης Λιάκος, Περικλής Κοσκινάς, Σπύρος Παυλίδης, Κλεομένης Ζουρνατζής και Μάριος Κοροβέσης, που έχουν αποφασίσει να περιορίσουν κάθε άλλη δραστηριότητα ώστε να μαγειρεύουν με ασφάλεια, και μόλις η κουζίνα αδειάσει, δυο άλλοι συνεργάτες αναλαμβάνουν το καθάρισμα. «Ζητήσαμε ό,τι χρειαζόμασταν και μας έφεραν τα πάντα. Το δύσκολο είναι να μάθεις να δουλεύεις τελείως διαφορετικά από πριν, με μάσκες, γάντια, να κρατάς απόσταση. Σήμερα μαγειρέψαμε μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και δώσαμε 75 μερίδες στο νοσοκομείο Ο Ευαγγελισμός και 75 στο νοσοκομείο Η Σωτηρία. Μετά την ανακοίνωση επικοινώνησαν μαζί μας πολλοί προμηθευτές και παραγωγοί που θέλουν να συμμετέχουν. Ήδη από μεθαύριο ο Κώστας Ντάρλας θα προσφέρει ψωμί σε ατομική μερίδα, που θα συνοδεύει το φαγητό» λέει ο Περικλής Κοσκινάς από την Cookoovaya.

Ώρα με την ώρα την βοήθειά τους προσφέρουν κι άλλοι γνωστοί σεφ, όπως ο Γιάννης Λουκάκος με τα εστιατόρια Ψωμί και Αλάτι και Alio, ο Ettore Botrini με το Bottrini’s και Etrusco, αλλά και ο Λευτέρης Λαζάρου που θα μαγειρεύει από την κουζίνα του σπιτιού του (!) για να συμβάλλει στο έργο, έτσι γρήγορα η δυναμική μεγαλώνει και οι προσφερόμενες μερίδες θα πολλαπλασιαστούν. «Με πήρε τηλέφωνο ένας κύριος που έχει κατάστημα με τέντες και ήθελε να συμβάλλει με ένα ποσό για βοήθεια, αλλά δεν παίρνουμε χρήματα. Του ζήτησα όμως να περιμένει καθώς μπορεί να προκύψει κάποια ανάγκη σε υλικά και προϊόντα. Είναι αληθινά συγκινητικό το πόσοι άνθρωποι θέλουν να δώσουν από κάτι» διηγείται η υπεύθυνη επικοινωνίας των εστιατορίων Έλενα Παπάζογλου και συνεχίζει «το σημαντικό για εμάς είναι να φτάσει το μήνυμα όσο πιο μακριά γίνεται, να κινητοποιηθούν σε όλη τη χώρα και ο καθένας να βοηθήσει όσο μπορεί, με όποιον τρόπο μπορεί», εύχεται.

«Μετά από ατελείωτες βάρδιες σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες ένα απλό ζεστό φαγητό δεν είναι παρά ένα χάδι για αυτούς τους ανθρώπους, είναι το ευχαριστώ μας» εξηγεί ο Περικλής. Σε έναν κόσμο που αλλάζει και έχει ανάγκη από ήρωες και πρότυπα, είναι υπέροχο οι ήρωές μας να είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές και πρότυπα προσφοράς και αλληλεγγύης οι μάγειρες με μεγάλη καρδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή