Θρησκολαϊκισμού το ανάγνωσμα

Θρησκολαϊκισμού το ανάγνωσμα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο επικίνδυνες, μαζικότερες και ανθεκτικότερες στον χρόνο εκδοχές του λαϊκισμού είναι ο θρησκολαϊκισμός. Ακόμα κι αν δεν προσλαμβάνει πολεμική μορφή, οπότε και αποθηριώνεται, παραμένει δηλητήριο. Τον έχουν όμως ανάγκη τα ιερατεία, για να στερεώνουν την ισχύ τους και να διευρύνουν την επικράτειά τους. Τον έχουν ανάγκη και όσοι πολιτικοί ηγεμόνες αντιλαμβάνονται ότι για να μην απειληθεί το σκήπτρο τους, οφείλουν να συναλλάσσονται με τα ιερατεία, πάντοτε βέβαια για πνευματικούς λόγους. Τον έχουν ανάγκη και οι έμποροι θαυμάτων και ψευτοϊερών αντικειμένων, είτε από κανάλια και εφημερίδες ασκούν τη θεάρεστη δράση τους είτε στα πανηγύρια.

Από θαύματα άλλο τίποτε τώρα με τον κορωνοϊό. Ηδη ο Χριστός έχει εμφανιστεί στα σύννεφα του Λονδίνου καθώς και πάνω σ’ ένα δέντρο, στην Κολομβία, εσταυρωμένος αυτή τη φορά. Στην καθ’ ημάς Ανατολή, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, που μέχρι πρότινος περιπολούσε πάνοπλος στον Εβρο, με μορφή Ελληνα αξιωματικού, για να μην περάσει ούτε ρουθούνι αντιχριστιανικό και ανθελληνικό, κατηφόρισε προς το αθηναϊκό κέντρο. Και συγκεκριμένα προς τον Λυκαβηττό, όπου βρίσκεται πλέον το επισημότερο κέντρο θαυματουργίας.

Δεδομένης λοιπόν της φτερωτής ταχύτητάς του, ο αρχάγγελος, αποδεδειγμένα φιλέλλην, θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση ενός προβλήματος που οι επενδυτές του θρησκολαϊκισμού, κληρικοί και λαϊκοί, το παριστάνουν σαν μείζον: στη μεταφορά και κατ’ οίκον διανομή του Αγίου Φωτός. Οι ευσεβείς δήμαρχοι που αποφάσισαν να μοιράσουν το φως στα σπίτια των δημοτών τους θα μπορούσαν ν’ ανέβουν στον Λυκαβηττό, να συναντήσουν τον αρχάγγελο (η τόση πίστη τους καθιστά απολύτως εφικτή μια τέτοια συνάντηση) και να τον παρακαλέσουν ν’ ανάψει στο άψε-σβήσε τα μυριάδες φαναράκια που θα αποθέσουν τα «λογικά πρόβατα» στην είσοδο του σπιτιού τους. Προσοχή όμως: Οσα σπίτια τυχαίνει να βρίσκονται σε οδούς με το όνομα του αγιοφωτομάχου Αδαμάντιου Κοραή, να τα προσπεράσει περιφρονητικά και να μην τα φωτίσει.

Ορισμένοι λοιπόν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και η πανδημία είναι μια ανθελληνική και αντιχριστιανική πλεκτάνη. Μια τεράστια συνωμοσία για «να μας κλέψουν το Πάσχα», «να σβήσουν την Ορθοδοξία», «να τσακίσουν τον ελληνισμό». Αποφάσισαν ως εκ τούτου ότι αυτό που χρειάζεται κατεπειγόντως η χώρα είναι νέα Κούγκια. Κάθε μοναστήρι και Αρκάδι, κάθε παπάς και Παπαφλέσσας. Μπουρλότο… Μα το Αγιο Φως τούς συναρπάζει ή η Αγία Φωτιά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή