Πάνω από 2.000 κρούσματα, σταθερός ο ρυθμός εξάπλωσης

Πάνω από 2.000 κρούσματα, σταθερός ο ρυθμός εξάπλωσης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σταθερό ρυθμό εξελίσσεται η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά περιστατικών που έχουν καταγραφεί από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και χθες να ξεπερνά τις 2.000. Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν 56 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχεται σε 2.011, εκ των οποίων το 76% είναι ηλικίας 18 έως 64 ετών. Το 65% των περιστατικών αφορά άτομα που επέστρεψαν από ταξίδι στο εξωτερικό ή άτομα που είχαν επαφή με γνωστό στις Αρχές κρούσμα.

Χθες το απόγευμα, νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας 77 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 67 έτη, και σε ποσοστό 75% έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι ηλικίας 70 ετών και άνω. Από τις αρχές Μαρτίου έως και χθες είχαν καταλήξει λόγω της νόσου 90 ασθενείς.

«Το ότι υπάρχει κορωνοϊός, δεν σημαίνει ότι δεν πάμε στο νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν μελέτη που δημοσιοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην οποία συμμετείχαν 426 επαγγελματίες υγείας σε 55 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτή, μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζονταν με τον συνήθη τρόπο, τόσο στην οξεία φάση όσο και στη φάση της αποκατάστασης στα νοσηλευτικά τους ιδρύματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου και μικρότερες πιθανότητες καλής λειτουργικής έκβασης των ασθενών.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι οι ασθενείς ακόμα και με ήπια συμπτώματα που θυμίζουν εγκεφαλικό όπως μία αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, μία δυσκολία στην ομιλία, θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται στο νοσοκομείο, ώστε να μπορούν να κάνουν έγκαιρα τις θεραπείες που πρέπει.

Εν τω μεταξύ, υπεγράφη –ηλεκτρονικά– η κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Επικρατείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, με την οποία τίθεται σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών COVID-19, και το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα κρούσματα του ιού. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το μητρώο θα βοηθήσει στη νοσηλεία των ασθενών, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως. Επιπλέον, καθίσταται πιο εύκολη και αποτελεσματική η συνεργασία του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την επιδημιολογική επιτήρηση του COVID-19.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εθνικής προσπάθειας για μεγαλύτερη επάρκεια υλικών, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ενεργοποίησε το Εργαστήριο Τρισδιάστατης Εκτύπωσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εργοστασίου Ηλεκτρονικών που διαθέτει, με σκοπό την παραγωγή μασκών-ασπίδων προστασίας προσώπου (face shields), οι οποίες θα διατεθούν αφενός στους εργαζομένους της εταιρείας και στη συνέχεια στις Ενοπλες Δυνάμεις και σε υγειονομικούς φορείς που τις χρειάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή