Το μοντέλο «Ευαγγελισμός»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευχές απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο επονομαζόμενος και «Νίκος ο Σκληρός», στο εύλογο ερώτημα δημοσιογράφου «τι θα κάνει η κυβέρνηση αν οι πιστοί πάνε στις εκκλησίες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα;». «Δεν πιστεύω ότι θα πάνε οι πιστοί στις εκκλησίες αγνοώντας τις προτροπές της Ιεράς Συνόδου», είπε. «Οταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερα. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές».

Ευχαριστούμε, αλλά το ερώτημα δεν ήταν αν πιστεύει ότι θα πάνε οι πιστοί στις εκκλησίες ή αν στεκόμαστε ενωμένοι, αλλά πολύ συγκεκριμένο: «Τι θα κάνει η κυβέρνηση;». Ευσχήμως το απέφυγε. Θα μπορούσε να πει ότι θα διπλασιάσει τα πρόστιμα, όπως ανακοίνωσε για τους εκδρομείς, ή ότι θα τοποθετήσει κάγκελα όπως έβαλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην παραλία. Ακόμη καλύτερα θα μπορούσε να πει ότι θα ακολουθήσουμε το μοντέλο «Ευαγγελισμός». Εκεί, ως γνωστόν, συγκεντρώθηκαν καμιά εικοσαριά γιατροί και νοσηλευτές του ΠΑΜΕ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οταν οι αστυνομικοί πήγαν για συστάσεις ακούστηκε το σύνθημα «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει». Ετσι μπορεί να γίνει και στους ναούς· καθείς και τα ιερά του, είτε αυτός είναι κομμουνιστής, είτε πιστός άλλου δόγματος. Ετσι, μόλις θα πάνε οι αστυνομικοί έξω από τους ναούς κι ακούσουν το σύνθημα «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του Χριστού η πίστη θα τη σπάσει», θα διαλυθούν ησύχως. Είναι παλαιόθεν γνωστό ότι «νόμος είναι ό,τι καθένας θεωρεί δίκιο του».

Αν δεήσουν οι αστυνομικοί και κόψουν κάποιο πρόστιμο, ουδέν πρόβλημα. Υπάρχουν έτοιμες ανακοινώσεις (κάτι σαν βεβαιώσεις τύπου Α΄ ή Β΄) για να αντιγράψουν οι πιστοί. Προχθές στη Νέα Σμύρνη αριστερή οργάνωση έκανε μία από τις γνωστές (προ καραντίνας) συγκεντρώσεις. Αντιγράφουμε από ανακοίνωσή της: «Τον νόμο της σιωπής θέλει να επιβάλει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση. Σήμερα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας για την Υγεία και έπειτα από το κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ μέλη της “Μια Πόλη Ανάποδα” τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας ενημέρωσαν με πανό και ντουντούκα τους κατοίκους της πόλης μας για τα αιτήματα των γιατρών. Η αστυνομία σταμάτησε την ενημέρωση και έκοψε πρόστιμα ενώ προσήγαγε στο αστυνομικό τμήμα τον δημοτικό μας σύμβουλο Γιάννη Φραγκούλη». ΤΟ ΚΚΕ έσπευσε να συμπαρασταθεί: «Η αγωνιστική δράση του λαού δεν μπαίνει σε καραντίνα». Κατά τον ίδιο τρόπο, οι χριστιανικές οργανώσεις θα μπορούσαν να πουν «Η Θεία Λειτουργία δεν μπαίνει σε καραντίνα» και αμφιβάλλετε ότι κάποιοι θα πουν: «Τον νόμο του Αντίχριστου θέλει να επιβάλει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση»;

Κάποιοι λένε ότι έπειτα από αυτήν την πανδημία όλα θα αλλάξουν. Μάλλον παραείναι αισιόδοξοι. Μερικές δογματικές αγκυλώσεις –όπως και το δέος της κυβέρνησης προς την Εκκλησία– δεν αλλάζουν, που ο κόσμος να χαλάσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή