Λαζαράκια

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: 3 λαζαράκια / Προετοιμασία: 1 ώρα περίπου , Αναμονή: 45' + 35' / Χρόνος: 50'

«Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις»

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και τηρώντας το έθιμο πλάθουμε αυτά τα ιδιαίτερα τσουρέκια, τα «λαζαράκια». Παραδοσιακά τα έπλαθαν το πρωί οι κυρίες του σπιτού ενώ οι νεαρές, (οι Λαζαρίνες), γύριζαν απο σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου (μια καθαρά γυναικεία υπόθεση ως φαίνεται).

Υλικά

  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 3 κουτ. σούπας λάδι
  • μερικά ολόκληρα γαρίφαλα

Διαδικασία

Βάζουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο σε σκόνη, τα ανακατεύουμε και τα περιβρέχουμε με 1½ ποτήρι χλιαρό νερό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Αν η ζύμη είναι σκληρή, προσθέτουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ελαστική, αλλά όχι πολύ μαλακή, για να μη χάσουν τα λαζαράκια το σχήμα τους στο ψήσιμο.

Προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε να αφομοιωθεί στη ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί, γύρω στα 45 λεπτά. Μετά τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Πλάσιμο: Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε πρώτα μπάλα και μετά ένα μακρόστενο ρολό, μια πιθαμή. Πιέζουμε με τον αντίχειρα λίγο πιο κάτω από την άκρη του ρολού για να σχηματιστεί το κεφαλάκι. Χωρίζουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε τρία μέρη (ένα για το κάθε λαζαράκι) και το ένα το πλάθουμε κορδόνι. Το πιέζουμε ελαφρώς να γίνει κάπως πλακέ.

Βάζουμε το κορδόνι πάνω από το κεφαλάκι και σχηματίζουμε το μαντίλι. Το φέρνουμε γύρω μία φορά και το σταυρώνουμε μπροστά. Γύρω στη μέση του σώματος γυρίζουμε το υπόλοιπο κορδονάκι να γίνει σαν ζώνη (βλ. φωτογρ.). Ακουμπάμε το λαζαράκι στο ταψί και πιέζουμε ελαφρώς να μην είναι πολύ φουσκωτό. Καρφώνουμε 2 γαρίφαλα στη θέση των ματιών και 2 – 3 κολλητά στη θέση του στόματος. Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης.

Βάζουμε τα λαζαράκια στο ταψί, με απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε γύρω στα 35 λεπτά. Τα τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα ξύλο από σουβλάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ° C για περίπου 50 λεπτά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή