Η έρευνα, η αποθήκη, το αντισηπτικό

Η έρευνα, η αποθήκη, το αντισηπτικό

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα από τα αρχηγικά μέλη της επονομαζόμενης «μαφίας των Ρομά» φέρεται να ανήκει η αποθήκη με τους 11 τόνους αντισηπτικού τζελ που κατάσχεσαν αστυνομικοί της Ασφάλειας στο πλαίσιο δράσεων για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Πρόκειται για 39χρονο με το ψευδώνυμο «Σέφκης», ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2017 κατηγορούμενος ως ηγετικό μέλος συμμορίας με πάνω από 400 διαρρήξεις στο ενεργητικό της. Στο υπόγειο του σπιτιού του στον Ασπρόπυργο οι αστυνομικοί είχαν βρει –τότε– φύλλα χρυσού και 120 κιλά ασήμι σε ράβδους.

Το τελευταίο διάστημα θέλησε να εκμεταλλευθεί την υγειονομική κρίση με στόχο το κέρδος. Στις 5 Φεβρουαρίου, τρεις εβδομάδες πριν εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο 39χρονος νοίκιασε την αποθήκη επί της οδού Ιωάννου Αγάθου στην Ελευσίνα. Στη συνέχεια συμφώνησε στην αγορά μεγάλης ποσότητας αντισηπτικού υγρού από εταιρεία στην Κύπρο. Πρόκειται για επιχείρηση που έχει την έδρα της στη βιομηχανική περιοχή Τσερίου στη Λευκωσία και παρασκευάζει τα συγκεκριμένου τύπου σκευάσματα με αντισηπτικό τζελ χεριών. Από τα σχετικά παραστατικά έγγραφα αποκαλύφθηκε ότι το φορτίο με τα αντισηπτικά έφθασε στην Ελλάδα στις 3 Απριλίου. Προέκυψε ακόμα ότι τιμολογήθηκε από εταιρεία εισαγωγών – εξαγωγών με έδρα το Περιστέρι.

Η πληροφορία για την ανάμειξη του «Σέφκη» στην εμπορία υγειονομικού υλικού έφθασε στην Ασφάλεια πριν από περίπου δέκα ημέρες. Επειτα από έρευνα σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, τα στελέχη της υποδιεύθυνσης Δυτικής Αττικής εντόπισαν την αποθήκη το μεσημέρι της Δευτέρας και άμεσα αποφάσισαν να την ελέγξουν. Βρέθηκαν 15.000 μπουκάλια με συνολικά 11 τόνους αντισηπτικό τζελ για τα χέρια. Η ποσότητα κατασχέθηκε, καθώς δεν είχε δηλωθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, όπως προβλέπει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ (στις 14 Μαρτίου) στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Αναμένεται η επιβολή προστίμου στον 39χρονο, όχι όμως και η ποινική δίωξή του.

Παρόμοια υπόθεση ήρθε στο φως την περασμένη εβδομάδα έπειτα από έρευνα του ΣΔΟΕ. Σε αποθήκη εταιρείας στην Αττική κατασχέθηκαν 55.000 μπουκάλια με υγρό τζελ, τα οποία, αν και πωλούνταν ως αντισηπτικά, δεν είχαν σχετική άδεια από τον ΕΟΦ. Ακόμα βρέθηκαν 2.500 χειρουργικές μάσκες, για τις οποίες δεν υπήρχαν νόμιμα παραστατικά. Τα προϊόντα είχαν εισαχθεί από την Κίνα και την Τουρκία και πωλούνταν σε «πακέτο» που διαφημιζόταν στην τηλεόραση. Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφονται με μεγάλη συχνότητα και στο εξωτερικό. Μόλις χθες η διεθνής αστυνομική αρχή Interpol ανακοίνωσε ότι συμμετείχε στην εξιχνίαση απάτης άνω του 1,5 εκατ. ευρώ με «θύμα» τις υγειονομικές αρχές της Γερμανίας. Οι τελευταίες διαπραγματεύτηκαν την αγορά εκατομμυρίων χειρουργικών μασκών με εταιρεία στην Ισπανία, που όμως αποδείχθηκε ανύπαρκτη. Την Παρασκευή η ευρωπαϊκή υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας Eurojust ανακοίνωσε ότι γαλλική εταιρεία με έδρα την πόλη Ντιζόν πλήρωσε 135.000 ευρώ δίχως ποτέ να παραλάβει τα αντισηπτικά που θεωρούσε πως είχε αγοράσει. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό στην Ουγγαρία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή