Από τον Μάιο το όφελος για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ

Από τον Μάιο το όφελος για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις φορολογικές υποχρεώσεις της 1ης Μαΐου και μετά θα δουν το όφελος από την εμπρόθεσμη καταβολή του ΦΠΑ (έως τις 30 Απριλίου) όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πλήττονται από την κρίση.

Σύμφωνα με τη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, εφόσον οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξοφλήσουν ολοσχερώς έως και τις 30 Απριλίου το συνολικό ποσό της οφειλής του ΦΠΑ που προκύπτει από τις δηλώσεις α΄ τριμήνου του 2020 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και του τρίτου μήνα του 2020 για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού ποσού ίσου με 25% επί της καταβληθείσας οφειλής με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά και την 1η Μαΐου 2020.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση πρέπει να καταβάλει ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ έως τις 30 Απριλίου, εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα το σύνολο του ποσού, από τον Μάιο και μετά οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση θα «κουρευτεί» κατά 2.500 ευρώ. Μια μεγαλύτερη επιχείρηση με ΦΠΑ ύψους 50.000 ευρώ θα έχει έκπτωση που θα φθάσει τις 7.500 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο διευκολύνει σημαντικά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση, αλλά ταυτόχρονα επιχειρεί να τονώσει τα ταμεία του Δημοσίου. Με την ίδια τακτική το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε τον Μάρτιο να πληρωθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι φορολογικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα να υποστούν μείωση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. 

Αντίστοιχα με τις κινήσεις αυτές επιχειρείται η στήριξη των εσόδων τον μήνα Απρίλιο, κατά τον οποίο σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων βρίσκεται σε «καραντίνα». Σημειώνεται ότι ο Απρίλιος είναι ένας από τους σημαντικότερους μήνες για τα έσοδα του προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο εστιάζει σημαντικά σε αυτόν τον μήνα, καθώς καταβάλλεται ο ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις και τις 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή