Στη ζώνη της αβεβαιότητας και η οικοδομή

Στη ζώνη της αβεβαιότητας και η οικοδομή

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης εισήλθε η πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας τον φετινό Ιανουάριο, που ήταν και ο πρώτος μήνας ισχύος των νέων ευνοϊκών μέτρων για την τόνωση του κλάδου μέσω της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομικές άδειες (αλλά και σε όσες είχαν εκδοθεί από το 2006 και μετά, όταν πρωτοεφαρμόστηκε ο ΦΠΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Ιανουάριο, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας ανήλθε σε 1.339 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 260.000 τ.μ. επιφάνειας και 1.051,6 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή άνοδο κατά 55,7% στον αριθμό των αδειών, κατά 51,7% στην επιφάνεια και κατά 43,4% στον όγκο.

Ανάλογα ελπιδοφόρα μηνύματα είχαν καταγραφεί και τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς οι κατασκευαστές είχαν πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου αναστολής του ΦΠΑ. Ετσι, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα είχε καταγράψει κατακόρυφη άνοδο κατά 51,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 49,9% στην επιφάνεια και κατά 46,8% στον όγκο. Συνολικά το 2019, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 13,3% στον αριθμό των αδειών, κατά 9,2% στην επιφάνεια και κατά 9,8% στον όγκο σε σύγκριση με το 2018.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει βεβαίως εφεξής είναι το πότε ακριβώς θα επιλέξουν οι κατασκευαστές να προχωρήσουν στην έναρξη των παραπάνω αδειών, καθώς οι συνθήκες έχουν αντιστραφεί πλήρως και εκτιμάται ότι θα επέλθει και νέο πλήγμα στην αγορά κατοικίας, η οποία είχε αρχίσει να εξέρχεται από τη μακρά ύφεση. Ενας ακόμα λόγος είναι ότι πολλές από τις νέες άδειες αφορούν σημεία υψηλής ζήτησης από ξένους αγοραστές, όπως π.χ. εξοχικές κατοικίες σε τουριστικά δημοφιλείς περιοχές ή στα νότια προάστια της Αττικής. Με δεδομένο ότι πλέον η ζήτηση αυτή θα αργήσει να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι προφανές ότι ανάλογη καθυστέρηση θα υπάρξει και στις νέες ανεγέρσεις κατοικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή