ΠΟΥ: Ανά δύο εβδομάδες η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού

ΠΟΥ: Ανά δύο εβδομάδες η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση ότι η άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε όλο τον πλανήτη λόγω κορωνοϊού θα πρέπει να γίνει κλιμακωτά, σε «στάδια δύο εβδομάδων» εξέφρασε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην τελευταία ενημέρωση που παρείχει ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά την πανδημία και ότι «η ταχύτητα, η βαθμηδόν χαλάρωση και η ισότητα θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές» κατά τη λήψη αποφάσεων για την αξιολόγηση των μέτρων.

Κάθε χώρα, σημειώνεται επίσης, θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα για τη δημόσια υγεία για να διατηρήσει σε χαμηλό ή μηδενικό επίπεδο τη μετάδοση του ιού και να προετοιμαστεί ώστε να μπορεί να αντιδράσει γρήγορα για να ελέγξει οποιαδήποτε εξάπλωση.

«Για να μειωθεί ο κίνδυνος νέων εξάρσεων, η άρση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και βήμα-βήμα», με βάση τις εκτιμήσεις (σχετικά με την ισορροπία) μεταξύ του επιδημιολογικού ρίσκου και των κοινωνικο-οικονομικών οφελών της απάλειψης των περιορισμών σε χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες, αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΠΟΥ, στη σημερινή του τοποθέτηση.

«Ιδανικά θα πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα δύο εβδομάδων (αντίστοιχο με την περίοδο επώασης του ιού) μεταξύ κάθε φάσης της μεταβατικής περιόδου, προκειμένου να υφίσταται επαρκής χρόνος για να γίνεται αντιληπτός ο κίνδυνος ενδεχόμενων νέων επιδημικών εξάρσεων, ώστε να υπάρχει και κατάλληλη απάντηση σε αυτές», προστίθεται ακόμη. Προειδοποίησε δε ότι το «ρίσκο επανεμφάνισης της νόσου θα εξακολουθεί να υφίσταται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή