Ξεκίνησε η απονομή «ψηφιακής σύνταξης»

Ξεκίνησε η απονομή «ψηφιακής σύνταξης»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγρότες που έχουν ασφαλιστεί μόνο στον ΟΓΑ καθώς και χήρες/χήροι που αιτούνται σύνταξη χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν την αίτησή τους στη νέα ηλεκτρονική φόρμα που λειτουργεί στον ψηφιακό κόμβο του e-ΕΦΚΑ, καθώς ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής «ψηφιακής σύνταξης». Για μια «ιστορική μέρα» στο υπουργείο Εργασίας έκανε λόγο ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, καθώς ξεκινάει για πρώτη φορά στη χώρα μας η εφαρμογή της πιλοτικής λειτουργίας της απονομής της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ». Και όπως ανακοινώθηκε χθες, από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, στην πλήρη λειτουργία της, από τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης σε…δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με τον τρόπο αυτό η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για την αντιμετώπιση της διαχρονικής παθογένειας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο διευθέτησης. Προσοχή όμως, η εφαρμογή αφορά μόνο τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης και όχι αυτές που λιμνάζουν στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες πολίτες να παραμένουν χωρίς εισόδημα – σύνταξη, ακόμη και για χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη, ο χρόνος και το προσωπικό που θα αποδεσμευθούν λόγω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, θα αξιοποιηθούν για την επίσπευση των εκκρεμών αιτήσεων.

Παράλληλα, δήλωσε ο κ. Χάλαρης, το επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο παλιό σύστημα. Σκοπός και γι’ αυτές να εκδοθούν εντός του καλοκαιριού, ψηφιακά, οι σχετικές αποφάσεις, ώστε να προωθηθούν για πληρωμή.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης:

α) Οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων.

β) Οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019 και ειδικότερα η πρώτη 34.268 αποφάσεις και η δεύτερη περίπου 12.000 αποφάσεις. Συνολικά, οι δύο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019.

Η πιλοτική λειτουργία υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τα 4 από τα 5 στάδια της πλήρους ψηφιακά αυτοματοποιημένης διαδικασίας, και ειδικότερα:

1. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Καθίσταται πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, εντάσσοντας για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία τους ασφαλισμένους τους Δημοσίου και τους αγρότες του τ. ΟΓΑ.

2. Ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το μητρώο πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

3. Θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης.

4. Υπολογισμός του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.

Το τελικό 5ο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης, θα εκτελείται κατά τους επόμενους περίπου δύο μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης. 

Στην πλήρη λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης προβλέπεται να λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4, με την έκδοση της απόφασης να ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με τον ασφαλισμένο να πρέπει να επισκεφθεί είτε τον διαδικτυακό τόπο gov.gr στην ενότητα Εργασία – Ασφάλιση και να επιλέξει «Αίτηση Συνταξιοδότησης» ή αντίστοιχα τον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr, μενού

«Συνταξιούχοι», επιλογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης»). Στη συνέχεια εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και επιλέγουν την κατηγορία (Κύρια σύνταξη γήρατος, Κύρια σύνταξη αναπηρίας, Μεταβίβαση κύριας σύνταξης λόγω θανάτου, Κύρια σύνταξη θανάτου ασφαλισμένου) για την οποία επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή