Κίνδυνοι και οφέλη της εξόδου από την καραντίνα

Κίνδυνοι και οφέλη της εξόδου από την καραντίνα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες χώρες ενδεχομένως να έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν προς την έξοδο από την καραντίνα πιο νωρίς από άλλες. Στη δική μας ανάλυση παρακολουθούμε την ημερήσια αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε αντιπαραβολή με την ένταση της διεξαγωγής τεστ στον πληθυσμό. Χώρες οι οποίες κατόρθωσαν να συγκρατήσουν την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ παράλληλα διεξήγαγαν και την εξέταση για τη μόλυνση, έχουν πιθανώς καλύτερο έλεγχο της κατάστασης και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να υπάρξει αύξηση νέων κρουσμάτων.

Με το κριτήριο αυτό η Νότια Κορέα, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Γερμανία θα βρεθούν στην καλύτερη θέση να προχωρήσουν προσεκτικά στο άμεσο μέλλον, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμα περισσότερο η Βρετανία θα μείνουν πίσω. Φυσικά όλα τα δεδομένα που προαναφέραμε, πρέπει να ερμηνεύονται με επιφύλαξη, διότι οι ειδικές πολιτικές συγκράτησης του ιού σε συνδυασμό με τα τεστ και τα μοντέλα καταγραφής κρουσμάτων διαφέρουν από χώρα σε χώρα – λόγου χάριν, στη Βρετανία η καραντίνα είναι λιγότερο σκληρή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το οικονομικό κόστος διαδραματίζει μεγάλο ρόλο αλλά όχι αποφασιστικό σε όλη τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται τώρα σε μεγάλος μέρος της Γηραιάς Ηπείρου. Πολλές χώρες φαίνεται πως προτιμούν να κινηθούν με αυτοσυγκράτηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ιατρικά δεδομένα. Θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο να υπάρξει νέα αύξηση περιστατικών. Το να αναγκαστούν να επιβάλουν, σε μια τέτοια προοπτική, νέους σοβαρούς περιορισμούς ίσως αποβεί πολύ πιο καταστροφικό τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, αλλά και δυσκολότερο στην εφαρμογή του, από το να παρατείνουν για λίγο ακόμα τα μέτρα. Ισως χρειαστεί ακόμα να περάσουν 15 ημέρες προτού γίνει σαφές, εάν η ασθένεια αρχίζει και πάλι να εξαπλώνεται γρήγορα, οπότε η επαναφορά θα γίνει πολύ σταδιακά. Οι περισσότερες χώρες μάλλον θα χαλαρώσουν ορισμένους από τους περιορισμούς, έτσι ώστε να παρακινήσουν τους πολίτες να συμμορφωθούν με τους εναπομείναντες. Επίσης, στα αρχικά στάδια της επαναφοράς θα ανοίξουν καταστήματα και εργοστάσια, τα οποία μπορούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Ενδεχομένως τα βήματα αυτά να συνοδεύονται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Ισπανία και η Δανία ήδη λαμβάνουν τα πρώτα επιφυλακτικά μέτρα να χαλαρώσουν ορισμένες απαγορεύσεις, που γονατίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως ακολουθήσουν διαφοροποιημένη προσέγγιση. Οι οικονομικές μας προβλέψεις στηρίζονται στην υπόθεση ότι κάποιοι βλαπτικοί για την οικονομία περιορισμοί μπορούν μερικώς να αρθούν το δεύτερο μισό του Μαΐου. Τέλος, αναφέρουμε ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε τουλάχιστον 2,5% από το ετήσιο ΑΕΠ του 2020 για κάθε μήνα ισχύος μιας αυστηρότατης καραντίνας.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Βank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή